Hirohito

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
昭和天皇(Showa-Tenno) - Keizer Showa
1901-1989
Emperor Hirohito coronation 1928.jpg
124e keizer van Japan
Periode 1926-1989
Voorganger Keizer Taisho
Opvolger Akihito
Vader Keizer Taisho
Moeder Keizerin Teimei

Hirohito (Japans: 裕仁), na zijn dood officieel Keizer Showa of de Showa-keizer (Japans: 昭和天皇 Shōwa tennō) genaamd, (Tokio, 29 april 1901 - aldaar, 7 januari 1989) was de 124e keizer van Japan volgens de traditionele volgorde. Hij regeerde van 25 december 1926 tot zijn dood in 1989. Hoewel hij buiten Japan beter bekendstaat bij zijn persoonlijke naam Hirohito, wordt hij in Japan nu uitsluitend genoemd bij zijn postume naam Keizer Showa. Het woord Showa is de naam van het tijdperk dat overeenkwam met de heerschappij van de keizer en werd de naam van de keizer na zijn dood.

Aan het begin van zijn heerschappij was Japan al een van de grootmachten - de op acht na grootste economie in de wereld na Italië, de op twee na grootste zeemacht en één van de vijf permanente leden van de raad van de Volkenbond. Hij was het staatshoofd onder de beperking van de Meiji-grondwet tijdens de keizerlijke uitbreiding van Japan, militarisering en betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd hij niet zoals anderen vervolgd voor oorlogsmisdaden. Tijdens de naoorlogse periode werd hij een symbool van de nieuwe staat.

Biografie[bewerken]

In de jaren twintig bezocht de prins West-Europa en deed daarbij ook België en Nederland aan.

Hirohito leidde formeel zijn land in de oorlogen tegen China en in de Stille Oceaan en onder zijn leiding bezetten Japanse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Zuidoost-Azië.

De rol van de keizer in de oorlog is onduidelijk en omstreden. Formeel was het kabinet verantwoordelijk voor de agressieve Japanse politiek. Aan de andere kant was de keizer wel, meestal stilzwijgend, aanwezig bij belangrijke discussies en beslissingen over zaken als oorlog en vrede. De keizer had ook een uitgebreid militair hoofdkwartier.

In 1945, nadat de Verenigde Staten Japan door de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki op de knieën had gedwongen, kondigde hij in een radiotoespraak (genaamd de Gyokuon-hōsō) de Japanse overgave aan de geallieerde troepen aan.

Tot en met de Tweede Wereldoorlog had Hirohito de status van goddelijke ikegami, Japans voor levende natuurgeest, een van de belangrijkste begrippen van het Shintoïsme. In 1946 dwongen de Amerikanen hem om in een radiotoespraak zijn goddelijke status te verwerpen. Van toen af was hij nog slechts het symbolisch hoofd van de Japanse staat en van de eenheid van de natie.

De keizer verloor door ingrijpen van de Amerikaanse bestuurder van Japan, generaal Douglas MacArthur niet alleen al zijn bevoegdheden; hij verloor ook zijn enorme landerijen en domeinen. De weelderige leefstijl van het hof veranderde niet en de rol van de Keizer en zijn broers in de oorlogen werd niet onderzocht.

Hirohito was sinds 1929 K.G. een van de Ridders in de orde van de Kousenband. Vanwege het gedrag van Japan in de Oorlog werd hij in 1941 uit deze orde verwijderd. Het Keizerlijke vaandel en zijn helm werden uit de kapel van Sint George in Windsor Castle gehaald. Bij gelegenheid van het Keizerlijke staatsbezoek aan Groot-Brittannië werden deze versierselen weer teruggeplaatst. Sinds 1971 is hij weer als lid hersteld.

Hirohito tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Ronald Reagan in 1983

In de eerste jaren na de oorlog deed het hof een paar halfslachtige pogingen om de voormalige God-Keizer met het Japanse publiek in aanraking te brengen. Door Hirohito's wereldvreemdheid en verlegenheid was dat beslist geen succes en Hirohito trok zich terug uit het openbare leven. De buitenwereld zag voortaan slechts een keurige, kleine, wuivende man in een stijf jacquet achter het raam van een limousine of op een ver en hoog balkon.

Hoewel de keizer als persoon geen oorlogszuchtig karakter scheen te hebben - hij hield zich liever bezig met het bestuderen van het leven in zee en schreef een aantal vakkundige en goed ontvangen artikelen over neteldieren - was en bleef hij voor veel Nederlanders het symbool van de wrede Japanse onderdrukking (jappenkampen) in Nederlands-Indië.

De keizer sprak in redevoeringen bij zijn, omstreden en door relletjes gemarkeerde, staatsbezoeken aan Groot-Brittannië en Nederland op diplomatieke en in een typisch Japanse vormelijke stijl zijn spijt uit over de oorlog en wat daarin gebeurde. Voor velen was dit niet genoeg want hij heeft nooit het woord sorry geuit noch heeft hij de oorlogsslachtoffers financieel gecompenseerd, hetgeen de Duitse regering wel gedaan heeft[bron?].

In 1924 huwde Hirohito keizerin Kōjun (Prinses Nagako van Kuni: 1903-2000), die de titel prinses kreeg. In 1933 werd hun oudste zoon en troonopvolger, Akihito, geboren. Na Hirohito's dood volgde deze hem op als keizer van Japan.

Bronnen, noten en/of referenties
Legendarische periode: Jimmu · Suizei · Annei · Itoku · Kosho · Kōan · Korei · Kogen · Kaika · Sujin · Suinin · Keiko · Seimu · Chuai
Yamatoperiode: Ojin · Nintoku · Richu · Hanzei · Ingyo · Anko · Yūryaku · Seinei · Kenzo · Ninken · Buretsu · Keitai · Ankan · Senka · Kimmei · Bidatsu · Yomei · Sushun · Suiko · Jomei · Kogyoku · Kotoku · Saimei · Tenji · Kobun · Tenmu · Jito · Monmu · Genmei
Naraperiode: Gensho · Shomu · Koken · Junnin · Shotoku · Kōnin
Heianperiode: Kammu · Heizei · Saga · Junna · Ninmyo · Montoku · Seiwa · Yozei · Koko · Uda · Daigo · Suzaku · Murakami · Reizei · En'yu · Kazan · Ichijo · Sanjo · Go-Ichijo · Go-Suzaku · Go-Reizei · Go-Sanjo · Shirakawa · Horikawa · Toba · Sutoku · Konoe · Go-Shirakawa · Nijo · Rokujo · Takakura · Antoku · Go-Toba
Kamakuraperiode: Tsuchimikado · Juntoku · Chukyo · Go-Horikawa · Shijo · Go-Saga · Go-Fukakusa · Kameyama · Go-Uda · Fushimi · Go-Fushimi · Go-Nijo · Hanazono · Go-Daigo
Muromachiperiode: Go-Murakami · Chokei · Go-Kameyama · Go-Komatsu · Shoko · Go-Hanazono · Go-Tsuchimikado · Go-Kashiwabara · Go-Nara · Ogimachi · Go-Yozei
Noordelijke Hof (Troonpretendenten; 1336–1392): Kogon · Komyo · Suko · Go-Kogon · Go-En'yu · Go-Komatsu
Edoperiode: Go-Mizunoo · Meisho · Go-Komyo · Go-Sai · Reigen · Higashiyama · Nakamikado · Sakuramachi · Momozono · Go-Sakuramachi · Go-Momozono · Kokaku · Ninko · Komei
Modern Japan: Meiji · Yoshihito · Hirohito · Akihito