Nemfidius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zilveren muntstuk van Nemfidius, patriciër van Provence (700-710, gemunt te Marseille).

Nemfidius was patriciër van Provence rond de jaren 700-710.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De patriciër Nemfidius is uit verschillende bronnen bekend. De eerste, een tekst uit 780[1] is een lijst van vijf patriciërs van Provence tussen respectievelijk het begin van de jaren 690 en het einde van de jaren 730: Ansedertus, Nemfidius, Antenor, Metranus en Abbon. Dit document maakt in het bijzonder gewag van plunderingen uitgevoerd door de patriciër Antenor op de eigendommen van de Abdij Saint-Victor resulterend in donaties van de patriciër Nemfidius of van diens vrouw Adaltrude.[2] Nemfidius heeft eveneens talrijke munten laten slaan, zilveren denarii van Marseille genoemd,[3] met zijn naam of zijn monogram erop.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Verslag geredigeerd te Digne in 780 bewaard in het cartularium van Saint-Victor (P.-A. Février – M. Bats – G. Camps – M. Fixot – J. Guyon – J. Riser (edd.), La Provence des origines à l'an mil. Histoire et archéologie, Rennes, 1989, p. 462.).
  2. Sommige van deze goederen (eigendommen ten noorden van Digne) waren ten tijde van Karel Martel (715-741) aan de abdij geschonken door Adaltrude, de weduwe van Nemfidius.
  3. Volgens Jean Lafaurie begon de fabricatie van zilvermunten rond 675, het jaar van de moord op Childeric II.
  4. P. Grierson – M. Blackburn, Medieval European Coinage, I, Cambridge – e.a., 1986 (= 1991), p. 147.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]