Ninglinspo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ninglinspo
De Ninglinspo
Lengte 15 km
Hoogte (bron) 420 m
Hoogte (monding) 270 m
Verhang 10 m/km
Stroomgebied 5 km²
Bron Vert-Buisson (Theux)
Monding Amblève
Stroomgebied Maas
Stroomt door Luik
Ninglinspo
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève nabij het Luikse plaatsje Nonceveux bij Remouchamps in de gemeente Aywaille. Het vormt de benedenloop van de (Ruisseau de) Hornay die ten zuiden van het plaatsje Vert Buisson in de gemeente Theux ontspringt.

De rivier dankt haar vreemde naam aan een fout door de Franse cartografen in 1876. Ze verwarden de naam van de rivier met die van een veld waar de rivier in de Amblève stroomt. De oorspronkelijke naam is eigenlijk de "Doulneux" welke aangeeft dat het afkomstig is van een Els. Er werd reeds gesproken over de rivier in 647 met de oorspronkelijke naam in het charter van Sigibert III. [1]

De Ninglinspo is de enige bergrivier van België. Zij stroomt door een gebied dat sinds 1949 beschermd gebied is. De loop van de Ninglinspo daalt van 420 meter naar 170 meter, is 3 kilometer lang en heeft hierdoor een gemiddeld verval van 8%. Ze overbrugt een hoogteverschil van 250 meter. De grootste waterval in de rivier is de Waterval van de Chaudière. Ze mondt uit in de Amblève net nadat deze in de Fonds de Quarreux overgaat. Door de erosie van het snelle en wervelende water ontstonden er enkele diepe, nauwe uithollingen die de bassins onderling verbinden. Deze bassins kregen poëtische namen zoals "Bad van het hert", "Bad van Diana", "Bubbels van de ketel", "Bad van de waternimfen", "Bad van Venus",... De vallei van de Ninglinspo is geklasseerd als beschermd erfgoed door het Waals gewest en Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied Vallée de l'Amblève du Pont de Targnon à Remouchamps.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. informatiebord aan de monding van de Ninglinspo
Zie de categorie Ninglinspo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.