Nizam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nizam-al-Mulk (Arabisch: نظام الملك; ook wel als Nisam geschreven) is de titel van de islamitische vorsten van de Indiase staat Haiderabad. Haiderabad was van 1724 tot 1949 een onafhankelijke of semi-onafhankelijke staat rond de gelijknamige stad Haiderabad in de huidige Indiase deelstaat Andhra Pradesh.

De titel dook rond 1600 voor het eerst in documenten in het Urdu op. De eerste Nizams waren vazallen van de machtige in Delhi residerende Mogols maar toen het Mogolrijk na de dood van Aurangzeb haar macht verloor maakten de Nizams uit de Asaf-Jahi dynastie zich onafhankelijk. De onafhankelijkheid duurde slechts kort want aan het eind van de 18e eeuw maakten de Engelsen zich tot de nieuwe meesters van het Indische subcontinent. De Engels-koloniale invloed in Hyderabad was groot maar de Nizam bleef regeren en bezat een eigen leger, politie en luchtmacht.

In 1947 kon Lord Louis Mountbatten, die was aangewezen om als laatste onderkoning van India de onafhankelijkheid van India voor te bereiden, niet tot overeenstemming met de Nizam komen over de politieke en staatkundige toekomst van Hyderabad. Formeel was het een onafhankelijke staat en had de Nizam zelfbeschikkingsrecht. Terwijl de Nizam overwoog om zijn land onafhankelijk of als deel van Pakistan verder te regeren, greep de Indiase regering onder minister-President Pandit Nehru in en met een snelle militaire operatie (met de codenaam "operatie Polo" aangeduid omdat de Indische vorsten graag polo speelden) werden de vorstenlanden, waaronder Hyderabad, veroverd en geannexeerd. De Nizam werd met een royale toelage gepensioneerd.

Alle Nizams zijn in de Mekka-moskee bij Charminar bijgezet.

Lijst van de regerende Nizams van Hyderabad[bewerken]

Externe links[bewerken]