Omarm Stuivenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Omarm Stuivenberg
Logo van Omarm Stuivenberg.
Ontstaansdatum oktober 2023
Land Vlag van België België
Website www.omarmstuivenberg.be

Omarm Stuivenberg is een burgerinitiatief dat buurtbewoners rond het voormalige Stuivenbergziekenhuis verenigt en het stadsbestuur van Antwerpen oproept om een duurzame en buurtgerichte herbestemming voor de site te voorzien.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 was er al sprake van een verhuis van het Stuivenbergziekenhuis. Ludo Van Campenhout (N-VA), toenmalig schepen voor Stadsontwikkeling, kondigde aan dat er op de site 60 procent van de ruimte zal worden vrijgemaakt voor groen[1]. De plannen om de site te vergroenen werden later dat jaar ook opgenomen in RUP 2060, het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de wijk Antwerpen-Noord[2].

In de daaropvolgende jaren werd beslist dat het Stuivenbergziekenhuis zou verhuizen naar het nieuw te bouwen ziekenhuis van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, ZNA Cadix. Het ontwerpbureau Stramien en partners tekende in 2018 een toekomstplan uit voor de site onder de naam 'KuurNoord Stuivenberg' en noemde het een ‘kuuroord’ voor heel Antwerpen-Noord, met licht, lucht en ruimte voor buurt en stad[3]. Er werden buurtbewoners en middenveldorganisaties betrokken om zo het herbestemmingsonderzoek van onderuit te versterken.

Op 5 oktober 2019 organiseerde AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, 'Plan Stuivenberg': een uitgebreid publieksmoment waarop meer dan 200 buurtbewoners de nieuwe ideeën voor de toekomst van de site konden ontdekken, hun mening konden geven over deze ideeën en aangeven welke functies het hardst nodig zijn in de buurt[4].

Team Vlaams Bouwmeester lanceerde begin 2021 een oproep voor een studieopdracht naar de herbestemming van de Antwerpse Stuivenbergsite.

In januari 2022 werd bekendgemaakt dat stad Antwerpen een ontwerpteam had aangesteld. Bovenbouw Architecten uit Antwerpen, Korteknie Stuhlmacher Architecten uit Rotterdam, BOOM Landscape uit Amsterdam en architectenbureau Sabine Okkerse uit Oudenaarde vormden het Vlaams-Nederlands, multidisciplinair team van architecten en tuin- en landschapsarchitecten. In het ontwerp werd ruimte voorzien voor Stedelijk Onderwijs, een jeugdwerking, een kinderdagverblijf, een sociale tandartspraktijk en het Huis van het Kind (Kind en Gezin). Centraal in het ontwerp stond het openstellen van de tuinen als park voor de buurt en de afbraak van de jaren 80 gebouwen en aanbouwen[5]. De renovatie en afbraakwerken zouden meteen na de verhuis van het ziekenhuis in 2023 van start gaan[6].

Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 26 mei 2023 werd beslist de investeringskredieten voor de bouwfase door te schuiven naar 2026, en dus naar de volgende legislatuur[7].

In september 2023 verhuisden de laatste patiënten van het Stuivenbergziekenhuis naar ZNA Cadix op het Eilandje[8]. De site bleef leeg achter. De eerder aangekondigde snelle start van de werken ging niet door omdat de investeringsbudgetten waren doorgeschoven naar een volgende bestuursploeg.

Teleurgestelde buurtbewoners verenigden zich in oktober 2023 als burgergroep Omarm Stuivenberg. Honderden buurtbewoners verzamelden op 8 november aan het poortgebouw van de site. Ze riepen het stadsbestuur op om nog voor de verkiezingen van 13 oktober 2024 te beginnen met de werken voor de nieuwe invulling van de site en kaartte aan dat de beloofde participatiemomenten niet plaatsvonden[9]. Een open brief met standpunten en eisen van de burgergroep werd meer dan 1800 keer ondertekend[10]. De eis om te starten met de werken voor de definitieve ontwikkeling van de site werd niet ingewilligd, de werken zouden niet vroeger dan 2027 aangevat worden.

Door de vele onzekerheden rond de definitieve invulling van de site, voerde Omarm Stuivenberg in januari 2024 opnieuw actie. Burgers versierden het hekwerk aan het poortgebouw met roze lintjes met daarop hun naam. Ze wilden op deze manier hun ongerustheid over de definitieve plannen en het ontbreken van budgetten uitten[11].

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]