Oorlogsmonument Harelbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oorlogsmonument Harelbeke
Het monument in 2021 met vanvoor een bronzen beeld die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenkt en vanachter vier gedenkplaten die de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken.
Kunstenaar Arsène Matton
Jaar 1921
Materiaal Natuursteen en brons
Locatie Paretteplein, Harelbeke
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Oorlogsmonument Harelbeke is een herdenkingsmonument in Harelbeke voor militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het is gelegen aan het Paretteplein, aan de kant van de Sint-Salvatorkerk, en werd ontworpen door de Kortrijkse architect Arsène Matton.

Het oorlogsmonument, oorspronkelijk een herdenkingsmonument om oudstrijders van de Grote Oorlog te herdenken, werd officieel onthuld op 6 juli 1921 in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de koning en het leger. Na de Tweede Wereldoorlog werd de lijst van gesneuvelde oud-strijders uitgebreid en werden als ook de namen van burgerlijke slachtoffers, politieke gevangenen en gedeporteerden toegevoegd. De tweede plechtige onthulling vond plaats op 15 augustus 1947 in aanwezigheid van lokale besturen.

Het monument was oorspronkelijk geplaatst voor de kerk, aan de overkant van de straat. Na de Tweede Wereldoorlog werd het verplaatst naar het voormalige kerkhof ten westen van de kerk. In 2008 werd het door rioleringswerken verplaatst ten oosten van de kerk, waar het zich nu bevindt.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oorlogsmonument Harelbeke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.