Opicius Adornes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Opicius Adornes, (Genua, ca. 1240 - Gent 1307), afkomstig uit Genua, kwam naar Vlaanderen als eerste van de familie Adornes.

In dienst van de Vlaamse graaf[bewerken | brontekst bewerken]

Opicius Adornes zou graaf Gwijde van Dampierre naar Noord-Afrika hebben vergezeld en zou sindsdien zijn kamerheer zijn gebleven en bestendig tot zijn gevolg hebben behoord. Met de graaf zou hij naar Vlaanderen zijn teruggekeerd. Gwijde was afwezig van 1248 tot 1254. Indien Opicius geboren was ca. 1240 was hij te jong om op kruisvaart te gaan. Hij trouwde later met Agnes van Axpoele, dochter van Filips, heer van Axpoele. Toen hij in 1307 in Gent overleed, werd hij er ook begraven.

De redenen voor zijn opname in het gevolg van de Vlaamse graaf blijven onduidelijk. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat hij als militair of als gewoon raadsman in dienst trad. Zijn aanwezigheid kan betrekking hebben gehad met financiële verbintenissen die graaf Gwijde had tegenover de familie Adornes in Genua. Het is bekend dat vanaf het midden van de dertiende eeuw Italiaanse financiers, omwille van hun specifieke bekwaamheden, in het grafelijk gevolg werden opgenomen.

Nageslacht[bewerken | brontekst bewerken]

De zoon van Opicius, Opicius II Adornes vestigde zich in Brugge. Die zijn achterkleinzoons, Pieter II Adornes en Jacob Adornes, lieten omstreeks 1430 te Brugge de merkwaardige Jeruzalemkerk bouwen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

In het Stadsarchief van Brugge wordt een omvangrijk archief bewaard van de familie Adornes.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • J. J. GAILLIARD, Bruges et le Franc ou leur magistrature et leur noblesse, deel 3, Brugge, 1857, blz. 103.
  • Ed. DHONT-DE WAEPENAERT, Quartiers généalogiques des familles flamandes, Brugge, 1871, blz. 302.
  • Th. DE HEMPTINNE & Maurice VAN DER MAESEN, De ambtenaren van de centrale administratie van het graafschap Vlaanderen van de 12de tot de 14de eeuw, in: Tijdschrift voor Geschiedenis, 1980.
  • Noël GEIRNAERT & André VANDEWALLE (red.), Adornes en Jeruzalem. Internationaal leven in het 15de- en 16de-eeuwse Brugge. Catalogus, Brugge, 1983.