Orale glucosetolerantietest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Orale glucosetolerantietest (OGTT) is een test om de diagnose diabetes mellitus type II of zwangerschapsdiabetes te stellen. Men laat de patiënt gedurende 12 uur vasten (water/thee zonder suiker is toegestaan). In het ziekenhuis wordt dan de bloedglucose gemeten. Vervolgens laat men de patiënt een oplossing van suikerwater drinken met gestandaardiseerde hoeveelheid suiker. Daarna meet men op tijdstip 0 en na 2 uur de glucosewaarde in het bloed [1]. Indien deze waarden de normaalwaarden overschrijden, kan men de diagnose diabetes stellen. De waarde van deze test voor het vaststellen van diabetes is beperkt[2].

Bronnen, noten en/of referenties
  1. World Health Organization and International Diabetes Federation (1999). Definition, diagnosis and classification of diabetes mellitus and its complications. Geneva, Switzerland: World Health Organization.
  2. De waarde van de orale glucosetolerantietest voor de diagnostiek van diabetes mellitus, gestoorde glucosetolerantie en insulineresistentie Ned. Tijdschrift Geneeskunde 1995;139:2543-6