Orhan Gencebay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orhan Gencebay
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Orhan Salih Gencebay
Bijnaam Orhan Baba
Land Vlag van Turkije Turkije
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Orhan Gencebay, (Samsun, 4 augustus 1944) is een Turkse zanger, songwriter, dichter, muzikant, regisseur en muziekproducer. Hij is een van de grootste muzikanten in Turkije. Zijn vroegere achternaam was Kencebay, maar in 1968 heeft hij die in Gencebay veranderd.

Zijn leven[bewerken]

Hij begon aan muziek op zijn zesde levensjaar door lessen viool te volgen van de Westerse klassieke muziekleraar Emin Tarakçı. Op zijn zevende begon hij aan lessen voor de bağlama te bespelen. Op zijn tiende heeft hij zijn eerste lied, "Kara kaşlı esmerdi kim bilir kimi severdi", geschreven.

Op zijn dertiende volgde hij lessen Turkse muziek (Turk sanat muziĝi) en leerde hij de tambura bespelen. Zijn eerste professioneel lied had hij op zijn veertiende genaamd "Ruhumda titreyen sonsuz bir alevsin" (vertaling: Je bent een oneindige vlam die in mijn geest zit te trillen.)

Vanaf zijn zestiende begon hij interesse te hebben voor jazz en rock. Hij begon in westers getinte orkesten saxofoon te spelen. Op zijn twintigste heeft hij deelgenomen aan de toelatingsexamens voor de TRT-radio in Ankara en in Istanboel.

In 1966 heeft hij deelgenomen aan de nationale saz-wedstrijd.

Samen met Arif Sağ heeft hij voor o.a. Muzaffer Akgün, Yıldız Tezcan, Ahmet Sezgin, Şükran Ay, Sabahat Akkiraz en Nuri Sesigüzel saz gespeeld. Ondertussen regisseerde hij ook verschillende Turkse films.

In 1968 heeft hij zijn eerste plaat gemaakt, en in 1972 heeft hij zijn platenmaatschappij Kervan Plak opgericht. Het was de eerste bekende platenmaatschappij in Turkije.

Orhan Gencebay heeft tot nu toe in 36 films gespeeld. Hij heeft meer dan 1000 liedjes geschreven waarvan hij er ongeveer 400 zelf gezongen heeft. De muziek die hij maakt is volgens de meeste mensen Arabesk, maar volgens Orhan Gencebay is dat niet zo.

Privéleven[bewerken]

Nadat hij van de soliste Azize Gencebay scheidde, trouwde hij met Sevim Emre. Zijn zoon Altan Gencebay is nu de directeur van zijn platenmaatschappij Kervan Plak.

Externe link[bewerken]