Othilia Verdurmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Othilia Verdurmen
Othilia Verdurmen
Persoonsgegevens
Geboren Groningen, 1962
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Beeldend kunstenaar
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Othilia Verdurmen (Groningen, 1962) is een beeldend kunstenaar. Verdurmen maakt grote ruimtelijke sculpturen in textiel, staal en licht, ontwerpt wandtapijten, beelden en fotografeert.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Verdurmen is geboren in Groningen. Haar jeugd bracht Verdurmen grotendeels door in Duitsland en haar middelbareschooltijd in Enschede. Ze volgde daarna een opleiding aan de Academie voor Expressie en Communicatie in Leeuwarden. Ze richtte zich op het ontwerpen en uitvoeren van poppen, decors en kostuums voor het Pop en Spel Collectief in Enschede. Zij richtte zich verder op het maken van monumentale beelden in textiel en staal met een mythologisch karakter.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Als eerste solowerk presenteerde Verdurmen Nachtwereld in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Zij creëerde op beleving gerichte werelden, die vele zintuigen aanspreken. De toeschouwer bevindt zich daarbij in het driedimensionale kunstwerk. De Draak (2005) is een werk voor het Natuurmuseum Fryslân. Haar werk behoort volgens Ton Derksen tot het abstract realisme.[1] Haar belangrijkste werk in deze richting is De Vuurvogel die in 2011 in het Groninger Museum tentoongesteld werd. In 2016 presenteerde zij Penelope en Odysseus, een solo expositie in de TwentseWelle en vond ze via de Griekse figuratieve kunst de weg naar een eigen benadering van het menselijk lichaam in de beeldhouwkunst.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Vier meter hoge Vuurvogel op Annual Dutch Art Fair 2016 - EZPress® - Algemeen. www.ezpress.eu. Geraadpleegd op 15 februari 2024.