Overleg:1e dynastie van Egypte

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aanvang periode?[brontekst bewerken]

Als aanvang wordt (ca.) 2920 v. Chr. genoemd; Echter in Wikipedia-artikel(en) MENES en HOR AHA wordt de regeerperiode van (ca.) 3032-3000 genoemd, dit is toch 112 jaar eerder. Welke jaartallen zijn nu (ca.) juist? Deze zouden naar m.i. toch (althans op de Wikipedia-pagina's) overeen moeten komen! Wie weet het?

Einde Periode?[brontekst bewerken]

Ook hier geldt: in dit artikel wordt einde van periode op (ca.) 2770 v. Chr. genoemd. Volgens het Wikipedia-artikel QAÄ, de laatste koning van de 1e dynastie, eindigt zijn regeerperiode (ca.) 2853 v. Chr., dit is (ca.) 83 jaar eerder. Ook nu weer de vraag, wie weet het juiste antwoordt?

De onderstaande jaartallen op de tijdbalk komt niet overeen met de werkelijke regeerperiodes; Tijdbalk begint bij 3150 (v. Chr.) de begin periode van Menes(/Hor-Aha) bij 3032 (v. Chr.). Wie zou dit kunnen veranderen?

Tijdbalk (vervolg)[brontekst bewerken]

Ik heb zelf een poging gewaagd en het is naar mijn mening een verbetering! Pucky 1 apr 2007 15:24 (CEST)[reageer]

Nieuwe tijdbalk aanpassing[brontekst bewerken]

De tijdbalk klopt niet erg meer met de samenvattingen in de rechterkolom bij de artikelen over de eerste farao's van de eerste dynastie. Daarom heb ik de data daaraan aangepast, zodat het een logisch geheel wordt. Narmer was inmiddels ook verdwenen, terwijl hij wel de eerste farao wordt genoemd. In overeenstemming met de Engelstalige versie van Wiki heb ik daarom ook in het artikel over Hor-Aha deze de tweede farao genoemd en zo verder. Nu zitten er geen tegenstrijdigheden meer in de afzonderlijke artikelen met hun samenvatting en het overzicht met de tijdbalk. Ik hoop dat niemand hier aanstoot aan neemt.

Chronologisch overzicht 1e dynastie[brontekst bewerken]

In de chronologie van de 1e dynastie valt mij op dat Narmer 118 jaar geregeerd zou moeten hebben. Ik neem aan dat dit niet zo is, maar weet de juiste jaartallen niet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.101.26.149 (overleg · bijdragen)

Bedankt voor je opmerking. Dat klinkt inderdaad vreemd. Helaas ben ik ook niet zo thuis in de eerste dynastie. Tjuus, Kleuske (overleg) 11 feb 2011 15:46 (CET)[reageer]