Overleg:Algemene rechtsbeginselen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Perudotes in het onderwerp Wezenwoorden en bronnen

Wezenwoorden en bronnen[brontekst bewerken]

Dit artikel leest niet als een geheel, maar meer als een reeks losse feiten en weetjes. Ook wordt er veelvuldig gebruik gemaakt vaag en wijdlopig taalgebruik « Het zijn zeer vaak …; Alhoewel zij bijna nooit …; … en soms zelfs …; In Nederland wordt weleens … ». Onderaan volgt vervolgens een wildgroei aan arbitraire blauwe en rode links naar vermeende beginselen. Het artikel wekt hierdoor sterk de indruk dat geen betrouwbare overkoepelende bronnen gebruikt zijn bij het schrijven.

Ook de inleidende zin lijkt geen juiste omschrijving te geven van het begrip 'algemeen rechtsbeginsel' (zijn het daadwerkelijk fundamentele opvattingen die tot het wezen van een samenleving behoren?). Focke Andrea's Juridisch Woordenboek omschrijft (algemene) rechtsbeginselen als "algemene principes die aan rechtsnormen in het algemeen of aan een bepaald onderdeel van het recht ten grondslag liggen." Black's Law Dictionary geeft als omschrijving van general principle of law [1] "a principle widely recognized by peoples whose legal order has attained a certain level of sophistication" en ook [3] "a principle recognized in all kinds of legal relations, regardless of the legal system to which it belongs".

Kortom volgens hen zijn algemene rechtsbeginselen de beginselen die: [1] ten grondslag liggen aan concrete rechtsnormen, [2] algemeen aanvaard zijn in een rechtssysteem, [3] door meerdere rechtssystemen erkend worden. Geen fundamentele waarden dus en ook geen wezen van een samenleving.

Herschrijven van het artikel a.d.h. van bronnen lijkt mij een must. Ik zou daarom als definitie van 'algemeen rechtsbeginsel' willen voorstellen: 'beginsel dat algemeen in het recht aanvaard wordt en dat ten grondslag ligt aan [het geldende recht?] [en aan geschreven?] rechtsnormen'. Maar het is wellicht verhelderend om eerst nog meerdere bronnen te verzamelen en raadplegen. Met vriendelijke groet, Perudotes (overleg) 25 jun 2018 15:57 (CEST)Reageren