Overleg:Arbitrage (conflict)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Peter boelens in het onderwerp Result ADR

Gebruiker:Puckly plaatste de volgende opmerking op mijn overlegpagina (dwz van Johan Lont):

Maar ik heb nog wel een opmerking over de zin Een formele bemiddelingsprocedure wordt mediation genoemd. Dat is niet helemaal correct; "gewone" bemiddeling kan ook best formeel zijn en mediation hoeft niet altijd langs formele weg plaats te vinden (is niet altijd een formele bemiddelingsprocedure)...
Het woord 'bemiddeling' beschouw ik als een verzamelwoord voor alle soorten van bemiddeling. Het woord 'mediation' ken ik alleen in de betekenis van een bepaalde procedure die ter vervanging van een rechtzaak wordt gebruikt. Kun je je opmerking verder toelichten? Bijvoorbeeld met voorbeelden? Johan Lont 18 nov 2004 13:22 (CET)Reageren

geschillencommissie vorm van arbitrage[brontekst bewerken]

In het stuk staat dat Geschillen commissie een vorm van arbitrage is. Dit klopt m.i niet. Geschillencommissie is geen vorm arbitrage maar van bindend advies. Bij arbitrage is de uitspraak eenvoudig om te zetten als ware het een gerechterlijk vonnis en wordt niet getoetst. Bindend advies wordt marginaal getoetst, zo ook de uitspraak van een geschillencommissie. Zich niet houden aan het bindend advies is niet nakoming van de overeenkomst.


Mvg,

Daar heb je volgens mij helemaal gelijk in, ik stel daarom voor dat kopje te verwijderen. Peter boelens 19 sep 2006 11:38 (CEST)Reageren

Result ADR[brontekst bewerken]

Ik heb de volgende toevoeging van Resultadr verwijderd, omdat het te reclameachtig is.

Result ADR streeft ernaar arbitrage toegankelijk te maken voor een breed publiek. Door de zakelijke, klantvriendelijke aanpak en de bescheiden tarieven wordt arbitrage toepasbaar op een veel breder terrein dan gebruikelijk.
Result ADR heeft een in Nederland nieuwe aanpak van arbitrage ontwikkeld. Daardoor is arbitrage nu ook aantrekkelijk wanneer b.v. partijen een betrekkelijk eenvoudig geschil hebben waarvoor een gerechtelijke procedure te zwaar is en/of te lang duurt: of wanneer zij alleen over één bepaald onderdeel van hun geschil een beslissing willen krijgen; of als zij de voorkeur geven aan een informele aanpak, eventueel als uitvloeisel van mediation. Verder is arbitrage aantrekkelijk als partijen sterk hechten aan vertrouwelijkheid; of een arbiter zoeken met een specifieke deskundigheid.
Uniek van arbitrage bij Result ADR is verder, dat zij een vaste prijs hanteert per onderdeel van de arbitrage (z.g. module).

Na het bekijken van de website van ResultADR heb ik geconstateerd:

  • Dit is een serieuse organisatie, de aangesloten arbiters zijn meestal rechter bij een rechtbank en dergelijke
  • Ze noemen zichzelf de grootste aanbieder in Nederland op het gebied van mediation. Die bewering zal wel waar zijn, omdat dat vrij eenvoudig te controleren is.
  • Het is een commerciële organisatie (een B.V.)

Dit is een encyclopedie en geen bedrijvengids. Hoort deze informatie thuis in een encyclopedie? Ik zit er een beetje mee. Wat mij betreft mogen in een artikel over arbitrage best de belangrijkste organisaties op dat gebied genoemd worden, hetzij in een opsomming zonder verdere informatie, hetzij in met toevoeging van de belangrijkste kenmerken van elke organisatie. Uitgebreidere informatie over een organisatie past niet hier, maar in een afzonderlijk artikel over die organisatie, zoals bijvoorbeeld Free Record Shop of de artikelen in Categorie:Nederlandse brouwerij.

Overigens wordt het op Wikipedia meestal als ongepast beschouwd als iemand een artikel over zichzelf of over zijn eigen club of bedrijf schrijft. Gebruiker Resultadr moet niet verrast zijn als hij of zij daarop bekritiseerd gaat worden.

De door mij geschrapte bijdrage was in elk geval veel en veel te reclame-achtig; met woorden als "zakelijke, klantvriendelijke aanpak, breder, nieuwe aanpak, aantrekkelijk (2x), uniek".

Ook staan er dingen in die gelden voor arbitrage in zijn algemeenheid ("Verder is arbitrage aantrekkelijk als partijen sterk hechten aan vertrouwelijkheid;"). Johan Lont 19 sep 2006 11:27 (CEST)Reageren

:Ik ben geneigd om te zeggen dat de link iig niet bij arbitrage thuishoort, ADR is de kampioen op het terrein van mediation, en dat is per definitie iets geheel anders dan arbitrage. Peter boelens 19 sep 2006 11:40 (CEST) Ik was iets te snel, ik kende ze alleen van mediation oepsReageren