Overleg:Atuatuca

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Crixtus

Hier klopt iets niet. Atuatuca was niet van de Eburonen maar van de Atuatuci. Er zijn veel spellingswijzen voor dit volk en hun oppidium. De Eburonen waren schatplichtig aan de Atuatuci. Julius Caesar heeft daar een einde aan gemaakt. En heeft bovendien ervoor gezorgd dat de Leider van de Eburonen, Ambiorix, zijn zoon en neef terug kreeg.

"Men zond tot dit onderhoud Gajus Arpinejus, een Romeinsch ridder en vriend van Quintus Titurius, en een Spanjaard Quintus Junius, die reeds vroeger in opdracht van Caesar dikwijls met Ambiorix had verkeerd. Tot hen sprak Ambiorix op deze wijze: "Hij bekende, Caesar zeer veel verplicht te zijn voor diens bewijzen van welwillendheid. Want door hem was hij van de schatting, die hij den Aduatuken, zijn naburen, tot dusver had moeten betalen, bevrijd; Caesar had hem zijn zoon en zijn neef weergegeven, die de Aduatuken als gijzelaars hadden gekregen en als slaven en gevangenen hadden behandeld." De Bello Gallica Boek V.27 van Julius Caesar, vertaling van Dr. J.J. Doesburg bij www.koxkollum.nl

Bovendien laat "magna convallis" zich niet als keteldal vertalen.... maar als groot dal. Wellicht is een keteldal bedoeld, maar misschien ook wel niet.

Lz89z1 (overleg) 12 apr 2012 18:55 (CEST)Reageren

Sorry ik had U / heb je reactie niet gezien. Mijn excuses als het een hele late beantwoording is.
Ik doe dit eigenlijk nooit. Wiki wijzigen.
Atuatuca etc gaat me teveel aan het hart. In werkelijkheid is dit een doos van Pandora. Met een op heden nog totaal onbekend belang van wereld niveau voor onze gehele Belgische/Nederlandse geschiedenis.
Klopt. Er kloppen heel veel zaken niet. Atuatucanen waren voor het merendeel al afgevoerd. die tijdstippen komen overeen met 2 andere wel bekende helden Is ook heel belangrijk dit gegeven. Het was niet van de Eburonen. Dit is weer een lokale stam die overnam. Inderdaad het schrijven. Atua Adua tuca tici. Ook hier zit iets achter.
Sta mij toe iets uit te leggen.. Echter niet meest gebruikelijke benadering. Een klein gedeelte van wat ik na intensive bestudering van lokale gezegde spreekwoorden benamingen geschiedenis etc heb ontdekt. Ik schiet hier en daar weg. Word teveel tekst. Zie het als hints. Hier is meer te vinden daar is meer te vinden.
"Caesar nam het oppidum in en liet de aanwezigen als slaven verkopen, in totaal 53.000 mannen, vrouwen en kinderen, 4000 mannen dood. De oorspronkelijke groep die rond 105 v.Chr. was achtergebleven, uit 6000 mannen."
Zelf bekend met het vrij Limburgse fenomeen T deletie keek ik ooit een YT filmpje..
(De T word ingeslikt, verzacht of niet uitgesproken. Terug te vinden in bv uitspraak als ne Poszegel of Sittar.ipv Sittardt Gelijk bv een eerbetoon aan de goden. "Hij wiens naam we niet noemen" idee. )
Ik dus een YT filmpje opstaan waar ik op dat moment toevallig niet bijzonder in was geïnteresseerd. De afwas moest worden gedaan en daar was ik mee bezig. Plotseling hoor ik terwijl ik in de keuken sta onze Zuidelijke afscheidsgroet "Houdoe hé" 1op1 in dat filmpje. Toen werd ik wel wakker.
Is een zwaar lokaal geaccentueerd dialect sprekende Ier zijn fonetische uitspraak, voor een mythologische van boven natuurlijke oorsprong stam genaamd Tuath Dé. Onmiskenbaar, ons Houdoe He was zijn Tuath De. Waarbij ik niet beweer dat ze (Iers en Schots dialect) dat allemaal doen. Hij was een uitzondering. Wel is het zo dat de gehele mythologie van Tuath de Danaan gewoon terug te vinden is in ons taal gebruik als basis..
Ik sla het over wegens wall of text. Echter de Ieren als Erse Fowk, Ierse mythologie Goede Morgana. De reïncarnatie ketel van Mi Dagda, Mystiek eiland Avon en zijn den. De Goden van de wind: Atua. Die komen hier allemaal langs en zijn verbonden via de Älpha Tribe Tuath De aan Atua. Dit is iets dat was van voor de vloed tussen huidig Engeland en België.
Gaan we die T uit Atua halen volgens T deletie dan komen we op A'ua adua hadua uit. Herken je het DT taal probleem. Atua als "Haudoe he" word hierdoor een culturele herinnering die een boodschap om nooit te vergeten bevat.
Namelijk door Gaius, als slaven in gevangenschap, 53 000 broeders en zusters onzer, verstuurd naar Rome. Aldaar te leven onder dwang en straffe als andermans eigendom. Zonder uitzicht nog ooit terug te keren naar het geliefde land van At.. Tot einde der tijden land, de mijn, hoerenhuis of arena van dictatoriale Julius Caesar zijn vijandig Rome te dienen.
Haudoe bij elk afscheid als te stam geënt eerbetoon ter herinnering aan de ramp van meer dan 2000jaar geleden.
Nu zijn er in heel Limburg geen keteldalen of bergen te vinden. Leudal als grote vallei? Ga je daar naar kijken dan kom je nergens. Atuatuca Tungorum zou dan ondanks zijn wel vrij duidelijke hint ook volledig naast de plank zijn. Naar mijn mening was Tungorum wel degelijk verbonden. Als centraal Belasting inner oa om Taxandrie Thuin etc te taxen. Om vervolgens als horigen / volk af te dragen aan de Tunger/Tonger lui zelf. (Den Haag Amsterdam systeem.) Je gaat namelijk een natuurlijk, ooit een eiland" Oppidium naderen. Daar moet je eerst de Crixhoek voor passeren. Een strategische plaats als entree naar een natuurlijke ligging. Om zo Tugelroy te passeren. De tunger lieden zelf Links achter het fort weert liggen "De Geborgen ter Weer" in Noord Europa's grootste Leeuwte. Een prehistorische begraafplaats van Grafheuvels genaamd Weerterbergen.. Meer dan 3000 doden met daarachter de entree naar het toen onbegaanbaar sprookjes bos De Kempen/Toxandria/Yew tree bracata. Hier vinden we ook RingsElven. Oa verwijzingen naar Ierse Tuath De elven myth en Tolkiens Mount Weathertop Elven. Berg weert op. Weerterbergen. Bree ligt op loop afstand.
Rechts achter het fort Moeras Os Pieël. Onbegaanbaar. Na 19 uur ging lokaal er zelf niet meer in. Een Romeinen val is ons altijd verteld. Ospel Os pieel wat vertaalt kan worden als laagje en als pijl/man lid. Moeras als in schroefmoer van de asboom.
Op die manier beschermt kom je alleen maar via het zuiden binnen. Moet je dus wel eerst langs us Crix en die zei. Wer'Tha? Een wachtpost uitspraak waar de stad zijn naam aan dankt Als het in het goede dat het slechte Weert. De wering. De weert het weert. Ze noemen het verdediging in eigen taal. Die Weertenaren.
Etymologie van Weren. is ook erg leuk. War als in oorlog.Wyrd weird. Wierel zelfs Wurt/Urd en Oord komt voorbij. Alle betekenissen van Weer. Gecastreerd schaap kudde leider aka Hamel met bel. Terugkeer. Elke betekenis heeft zijn eigen belangrijke verbinding en uitleg.
Nu verging het Caesar uiteindelijk niet zo heel goed. Na zijn als overspel gezien kind met Cleopatra werd hij in het openbaar geëxecuteerd door de volledige senaat. Het wereld rijk Nijl Rijn is hierdoor nooit werkelijkheid geworden. Rome viel niet via familiale erving in Egyptische handen.
Tevens is er ook nog bekend de onoverwinnelijke Galliër Crixus. Atuatuca is inderdaad gevallen. Dat zou je met een korreltje zout kunnen nemen onoverwinnelijk. Maar Crixus (orgineel uitgesproken als Kriesus) was wel de grootst vrij gevochten slaaf en rebellen leider aller tijden. De ander kon niet vechten en heeft een stijl geleerd in de arena. Gelijk amerikaanse Norris Aziatisch Kung Fu beoefende. Zegt zijn Tracien vechtstijl niets over de herkomst van Spartak. Bijgenaamd Brenger van Regen. Weer dat weer. Het word een ander verhaal indien je over 2 ipv 1 Atuatucaan praat. Die uiteindelijk Rome op zijn grondvesten laat schudden. Us Crix iig had camp aan het begin punt van Atuatuca. Nu loopt daar de grens Belgie Nederland.
Zoals we ook begrijpen Asterix zijn dorpje in de comic in ligt in Frankrijk en niet in Limburg. Is het hier weer erg lastig. Aangezien Tolkien zijn '3 ringen door 1' te koppelen zijn aan de enigste centraal geplaatste ster in onze hemel De Noord Ster. A Ster (Rix=kelt) overduidelijk Nederlands. Beiden verwijzen naar dezelfde ster. Astellarix Aetoillerix die kennen we niet... Ambiorix en Beatrix zijn ook niet Frans. Asterix echter is wel onoverwinnelijk. Je mag gerust concluderen dat de strip op Atuatuca is gebaseerd.
De Weerterbergen door doden met boven verbonden .Gelijk bv de Spar met kerst ster symboliseert. Ligt onder de spar weer een andere onoverwinnelijke. Maar goed waar Os pieël' als moer&as van de pijl fungeert zoals het ons zelf verteld. Is via een bodemloos magische ketel Een pijl bv zoals de Rune van Tyr nu onze T, verbonden met de Noordster. . Het Fort dat al 't weert ligt midden tussen Weerterbergen en het moeras in. Alle sterren draaien echt 360 rond Noordster. Dus 1 Centrale Ster met molen hemel boven het ford. Entree alleen mogelijk na Crix via zuidelijke ingang langs de Tungeler Wallen af.
Zie je dan het beeld dat daadwerkelijk aanwezig is. Tot op vandaag.
Rond de ster en stad van het magische Atuatuca. wieërt wieërelt de wierelt Tolkien noemde het middle earth.
Zoeken naar Atuatuca is echt niet nodig. Omdat het veel meer is dan alleen maar een oude vestiging door vijand veroverd. Tevens veel ouder. Is gewoon een kwestie van snappen.
6 jan 22 dag van drie wijze koningen heeft bv de paus ook nog iets leuks gezegd over de Noordster. Ook dat vind je terug in de wijken. Daar word het pas echt ongelooflijk weird want ook zijn naam is volgens de kerk victorieus. Crixtus (overleg) 25 jan 2022 08:23 (CET)Reageren


http://www.archeonet.be/?p=25829 thuin de winnaar? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 78.23.178.123 (overleg · bijdragen)