Overleg:Bruine rat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast
  Kwaliteitsbeoordeling

Verplaatst van Overleg_gebruiker:Johjak

Beste Johjak,

Ik zie dat je meerdere zaken in het artikel Bruine rat hebt verwijderd ivm vermeende POV. Op één woord na kan ik geen POV herkennen:

Tradities kenmerken zich door afwijkend sociaal gedrag, eetgewoontes en zelfs jachttechnieken. De bruine rat heeft daarom ook een uitstekend communicatievermogen en een uitgebreid sociaal gedrag.
Het enige POV is misschien het woord uitstekend. Meer uitleg is gewenst.
Men heeft dan ook geprobeerd om deze rat massaal uit te roeien. Op veel plaatsen was dat een succes, maar ook al is de bruine rat niet meer zo'n plaag en veel voorkomend dier zoals vroeger, hij komt nog steeds overal ter wereld voor en in een stad als New York is die nog steeds massaal aanwezig.
Dit is helemaal weg gehaald. Waarom?
Zo zijn er nog een paar wijzigingen die wel kunnen, maar eigenlijk onnodig zijn, maar ja dat is het wiki-concept.
Groet, .....jeroenvrp..... 27 sep 2005 15:25 (CEST)Reageren


Beste Jeroen. Ik heb elke verandering of verwijdering op een goudschaaltje gewogen. Al die kleine veranderingen heb ik collectief maar POV's genoemd, maar er zaten ook een aantal andere probleempjes bij. Het kan natuurlijk dat ik toch ongelijk heb of een verandering niet nauwkeurig of incorrect heb doorgevoerd. Alvast mijn verontschuldigingen daarvoor.

M.b.t. de twee door jou aangehaalde veranderingen:
De zin
...De bruine rat heeft daarom ook een uitstekend communicatievermogen en een uitgebreid sociaal gedrag...
impliceert dat het communicatievermogen en uitgebreide sociaal gedrag een gevolg zijn van het in de daaraan voorafgaande zin genoemde afwijkende gedrag. Dat lijkt me onjuist en is niet onderbouwd, en ik vatte dat op als POV.
(Ik had de termen "eetgewoontes" en "jachttechnieken" niet tussen haakjes moeten zetten! Dat moet weer terugveranderd worden.)

Tweede "probleem":
...geprobeerd om deze rat massaal uit te roeien. Op veel plaatsen was dat een succes, maar ook al is de bruine rat niet meer zo'n plaag en veel voorkomend dier zoals vroeger....
Dit is een beetje onzin: er staat dat men succes had in het proberen de rat massaal uit te roeien. Men kan al zeggen dat men geprobeerd heeft na één rat gedood te hebben, dus POV;
- het is te vrijblijvend om alleen maar veel plaatsen te zeggen (welke?);
- na de massale uitroeing is het nog maar een klein plaagje? Wat is groot of klein? Dus POV.
Elders in de tekst wordt er op gewezen dat de vermindering van aantallen te wijten is aan verbeterde hygiënische condities, dus massaal uitroeien is niet een opmerking die daarbij aansluit.
...zoals vroeger... is geen duidelijk verklarende uitdrukking zonder wat meer informatie (aantallen, jaartallen o.i.d.), dus POV.
En waarom New York hier genoemd moet worden...? Sinds dit is de NL versie is, misschien is een korte zin m.b.t. een NL situatie meer op zijn plaats?

Ik heb verder een aantal herhalingen van woorden en onnodige toevoegingen eruitgehaald.
Dit waren mijn overwegingen...Johjak 27 sep 2005 16:28 (CEST)Reageren

Ja grotendeels kan ik me er wel in vinden. Het is meestal wel schrikken als iemand een door jou geschreven artikel zo onder de schop neemt. :-) Ik zie dat je er goed over hebt nagedacht, laten we het maar zo houden. Bedankt voor je antwoorden. .....jeroenvrp..... 27 sep 2005 16:43 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Bruine rat. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 nov 2017 20:10 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Bruine rat. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 8 feb 2020 15:05 (CET)Reageren