Overleg:Cataract (oogaandoening)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
OOGINFARCT wordt door Wikipedia-NL ook wel CATARACT genoemd. Dit is m.i. niet zo. Een ooginfarct komt door bloedprop, -stolsel en kan voorbode zijn van een herseninfarct. Helaas weet ik niet hoe ik dit commentaar bij het artikel OOGINFARCT van Wikipedia moet zetten.

Mail naar Zie het ticket op VRTS MADe 6 jan 2007 22:24 (CET)[reageer]

(verplaatst van overleg pagina Overleg)

Hoi,

Ik las een artikel over zonlicht en grijze staar. Toe in de verklaring op Wikipedia las, constateerde ik dat Wiki geen relatie met zonlicht (UV) legt, maar Mediacal Facts dat wel doet.

http://www.medicalfacts.nl/2009/07/04/zonbescherming-voor-je-ogen-erg-belangrijk/

Ik ben geen medicus dus kan het niet beoordelen. Jullie misschien wel?

groet, Leo den Otter Dordrecht – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ? (overleg · bijdragen) 80.57.198.43 5 jul 2009 11:35

  • Het is een algemene misconceptie dat cataract door teveel UV zou worden veroorzaakt. UV stralen worden bijna volledig tegengehouden door het hoornvlies waardoor de ooglens amper een dosis ontvangt. Daarom is een overdosis UV licht op de ogen wat lijdt tot lasogen/sneeuwblindheid en bindvliesonstekingen (beide externe problemen).

Infrarood echter dringt dieper door en richt meer schade aan de ooglens aan. Hoewel dit allemaal vrij relatief is, het zou kunnen lijden tot het vroeger optreden van ouderdomsstaar met een jaar of 5 meen ik. Ik heb dit in de boeken staan van mijn opleiding (Opticien) maar heb er geen bron on-line verder. --Jimius 31 jul 2009 01:48 (CEST)[reageer]

Multifocale lensimplantaten[brontekst bewerken]

Op de website van het Máxima Medisch Centrum (Eindhoven/Veldhoven) las ik dat er tegenwoordig ook multifocale lensimplantaten bestaan (zie http://www.mmc.nl/patienten/afdelingen_en_specialismen/oogheelkunde/een_nieuwe_ooglens, onder het kopje "Oogonderzoek").

Als fysicus meen ik wel iets van optica af te weten. Ook weet ik hoe een multifocale bril werkt (ik ben al mijn derde bezig). Deze laatste werkt dankzij de vrij kleine diameter van de pupi, en dus van de lichtbundel, waardoor je op ieder moment maar een vrij klein deel van het briloppervlak gebruikt. Een kunstlens zit echter dicht achter de pupil. Dat komt er dus op neer dat de sterkte van de lens niet afhankelijk zou moeten zijn van de invalsplaats (zoals bij een MF-bril), maar van de invalshoek.

Het zou me wel interessant lijken als ook hierover iets werd geschreven, bijv. in dit artikel over Grijze staar, of in het artikel Multifocaal, of dat over Cataractextractie). Zelf weet ik hier helaas te weinig van, anders schreef ik het zelf wel.

Is er een oogarts in de Wikipediazaal?

--HHahn (overleg) 13 nov 2009 22:46 (CET) (gecorrigeerd --HHahn (overleg) 14 nov 2009 12:55 (CET))[reageer]

Aanvulling:

Ik heb iets gevonden in de Engelse Wikipedia: en:Intraocular lens#Accommodating IOLs. De eerste alinea daarvan lijkt me voorlopig wel voldoende. Alleen staat het stijf van de oogheelkundige vaktermen die me niets zeggen, zodat ik het niet zie zitten dit zelf te vertalen. Wie wel?

--HHahn (overleg) 13 nov 2009 23:48 (CET)[reageer]

Ik meen alleen te begrijpen dat het strikt genomen geen "multifocale" lenzen zijn, maar "accomoderende". Aanvulling --HHahn (overleg) 14 nov 2009 12:55 (CET)[reageer]

Aanvulling 2:

Ik heb inmiddels ook iets gevonden over multifocale implantaatlenzen. Ik heb onder Behandeling voorlopig twee subparagraafjes aangemaakt, resp. Multifocale implantaatlenzen en Accommodeerbare implantaatlenzen. Ik zou graag zoen dat een meer ter zake deskundige dit verder uitwerkt. --HHahn (overleg) 24 dec 2009 17:17 (CET)[reageer]

Aanvulling 3:

Met "voortschrijdend inzicht", vooral ontleend aan www.oogartsen.nl, heb ik inmiddels een artikel Intraoculaire lens gebakken (gebaseerd op het overeenkomstige artikel in de Engelse WP, maar wel ingekort). Alleen heb ik over multifocale en accommodeerbare IOL's niet veel meer durven te schijven dan het bovenstaande. Wat ik op www.oogartsen.nl lees over multifocale IOL's doet mij vrezen dat ze eigenlijk bifocale IOL's bedoelen.

Verder hebben ze het op die website over verschillende soorten "multificale" IOL's, nl. refractieve en diffractieve. Dat ze over diffractieve IOL's schrijven, doet mij in eerste instantie denken aan de zgn. Fresnel-zoneplaat (niet te verwarren met de Fresnellens!). Maar de omschijving daar suggereert dat er een paar zaken door elkaar worden gehaald.

Bovendien is er bij de Fresnel-zoneplaat daar is geen sprake van verschillende diktes van de de ringen; alleen de breedtes verschillen. Ik wil hier eerst wat meer duidelijkheid over hebben voor ik daar iets over schrijf.

(Alsnog ondertekend:) HHahn (overleg) 8 jun 2010 16:51 (CEST)[reageer]

Vraag inmiddels achterhaald

Deze hele vraag is inmiddels achterhaald. Zie bijv. http://www.allaboutvision.com/contacts/bifocals.htm, onder het kopje Bifocal Contacts, Multifocal Contacts – What's the Difference?. In feite blijkt hier een spaarkverwarring tussen het Engelse multifocal (= meer dan één brandpunt hebbend, maat niet noodzakelijkerwijs geleidelijk verlopend) en het Nederlandse multifocaal (= geleidelijk verlopend).

Dat van die Fresnel-zoneplaat is inmiddels ook wel ongeveer duidelijk. Het lijkt een combinatie van een lens en een zoneplaat te zijn, al kan iik op dit moment even niet meer terugvinden waar ik dat gevonden heb.

HHahn (overleg) 10 jun 2010 14:17 (CEST)[reageer]

Toevoegingen verwijderd

Ik heb zojuist de (mijn eigen) toevoegingen inzake Multifocale implantaatlenzen en Accommodeerbare implantaatlenzen verwijderd, omdat ik inmiddels een veel uitgebreider artikel (Intraoculaire lens) hierover heb geschreven.

HHahn (overleg) 10 jun 2010 14:36 (CEST)[reageer]

"Wanneer het zicht na de leeftijd van 60 jaar geleidelijk begint te veranderen en men bijvoorbeeld niet meer kan lezen zonder bril, is dit vaak door cataract."[brontekst bewerken]

Die zin uit het artikel is volgens mij regelrecht onjuist. Met het klimmen der jaren neemt bij iedereen de zgn. accomodatiebreedte af, waardoor mensen die vroeger geen bril nodig hadden een leesbril behoeven, en bijzienden een minder sterke brik nodig hebben, of elfs zonder bril kunnen lezen. Kenmerkend voor cataract is juist dat uiteindelijk ook en bril niet meer helpt. Rbakels (overleg) 9 dec 2019 07:39 (CET)[reageer]