Overleg:Complexiteit

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

complexiteit relatief[brontekst bewerken]

Er staat nu: "Daarom is complexiteit relatief" Ik vraag me af of hier niet subjectief wordt bedoeld, maar ook dat lijkt me onjuist. Je zegt ook niet dat 'gewicht' subjectief is omdat wat iemand al dan niet zwaar vindt subjectief is. Iemand kan iets complex vinden, maar de complexiteit op zich (hoewel vaak moeilijk te meten) lijkt me een objectief gegeven. 84.245.42.136 13 aug 2016 09:18 (CEST)Reageren

Planetenbanen als onterecht voorbeeld van ongeorganiseerde complexiteit[brontekst bewerken]

Weaver stelt dat ongeorganiseerde complexiteit zich kenmerkt (1) door een groot (statistisch) aantal componenten en/of (2) een groot aantal verschillende relaties tussen die componenten (zodat het moeilijk traceerbaar is welke relatie nu het uiteindelijke gedrag veroorzaakt). In beide gevallen is het alleen maar mogelijk om statistische voorspellingen te doen. Voorbeeld van (1) is een gas in een afgesloten ruimte: een statistisch aantal componenten (moleculen), onderlinge relaties (elastische botsingen) zijn gering in aantal. Statistische voorspellingen leiden tot thermodynamische, emergente eigenschappen als temperatuur en druk. Voorbeeld van (2) is een groep familieleden: gering aantal componenten (familieleden) en een grote diversiteit aan onderlinge relaties, waardoor het gedrag van de familie toch moeilijk voorspelbaar wordt.

Bij georganiseerde complexiteit is er sprake van een beperkt aantal, duidelijke relaties waarvan het effect op het gedrag van het geheel duidelijk traceerbaar is. De voorspelbaarheid van het gedrag van het geheel wordt al snel moeilijker als het aantal componenten toeneemt. Voorbeeld: de meeste biologische systemen, zoals een ecosysteem.

Het voorbeeld van "planetenbanen" past volgens mij beter bij georganiseerde complexiteit. Immers: er is een beperkt aantal componenten (planeten) en er is maar één relatie nl. de zwaartekrachtwet van Newton. Het gedrag van het geheel is over het algemeen goed voorspelbaar, maar bij drie of meer gelijkwaardige componenten ontstaan computationele problemen (zie het drielichamenprobleem). Maar dat is nog geen reden om dit voorbeeld als ongeorganiseerde complexiteit te karakteriseren. Fysisch complex is dus wat anders als computationeel complex.

Wellicht is het goed om computationele complexiteit duidelijker te onderscheiden van fysische complexiteit of complexiteit in het algemeen! Ypan1944 (overleg) 4 jan 2022 12:05 (CET)Reageren