Overleg:Digitaal product

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Verdel in het onderwerp Reactie op de mutaties van 20-3-2022

Reactie op de mutaties van 20-3-2022[brontekst bewerken]

Allereerst dank voor alle verbeteringen, in het bijzonder voor de "poetsen" van Verdel. Hierbij mijn reacties op de wijzigingen van Erik Wannee:

  1. Ik had inderdaad niet gedacht aan CD ROM's. Dus dit is een nuttige opmerking en verbetering.
  2. Ik discussieer liever op een overlegpagina dan via de Bewerkingsgeschiedenis van een Wikipedia-artikel. Dat reageert en discussieert gemakkelijker.
  3. Een "gratis product" is een contradictio in terminis. Product is hier gebruikt als begrip uit de economische wetenschap: iets dat wordt geproduceerd voor de markt, men wil er geld mee verdienen. Als iets gratis is, dan is het per definitie geen product en noemen we het een weggevertje, geschenk, cadeau, promotie-artikel, relatiegeschenk of iets dergelijks, maar géén "product". Ik zie in de Wikipedia-artikelen van de in de Bewerkingsgeschiedenis genoemde zogenaamde 'gratis producten' (shareware, freeware en publicdomainsoftware) dan ook niet de term "product" staan. Ik pas dit artikel weer zodanig aan dat het weer wèl gaat over betaalde informatie-overdracht.
  4. Dan de vraag over het verschil tussen producten en goederen. Een Goed kan vele betekenissen hebben. Hier wordt het in de economische betekenis gebruikt. "Goederen" is aan de ene kant een breder begrip en aan de andere kant een smaller begrip dan product:
    1. [Breder] Ook goederen hebben een economische waarde, maar hoeven niet per se voor de markt te worden geproduceerd. Ze kunnen ook gratis zijn of schijnen.
    2. [Smaller] Goederen betreffen in de regel alleen fysieke objecten, terwijl producten ook diensten en andere niet-tastbare dingen kunnen zijn, zoals digitale producten.
  5. Ik vind het bizar dat mijn referentie eerst wordt verwijderd en er direct daarna naar een bron wordt gevraagd omdat er geen referentie (meer) is (bij het kopje Verwante begrippen). Zeg dan dat de referentie niet deugt en waarom. Graag verneem ik nog wat er mankeert aan een verwijzing naar een artikel in de Engelse Wikipedia als er geen equivalent van dit begrip is in de Nederlandse Wikipedia.

JopkeB (overleg) 24 mrt 2022 10:47 (CET)Reageren

Goed om je overleg hier op deze pagina te houden. Wat ik zelf weet over punt 5 is dat wikilinks naar een andere taalwiki niet gewenst zijn omdat iemand plots terecht kan komen op bijv. een Russische Oekraïense taalwiki, want daar was toevallig een equivalent van. Zelfs als iemand een pagina op de nl-wiki maakt, dan zullen deze wikilinks altijd blijven verwijzen naar dat Russische Oekraïense artikel. Het lijkt me zelf ook veel zinvoller om dan maar een rode link te hebben staan, die altijd nog door jezelf of een andere Wikipediaan kan worden ingevuld. Groet, Verdel (overleg) 24 mrt 2022 11:58 (CET)Reageren