Overleg:Donderdag

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 19 jaar geleden door Dinsdagskind

[quote]De eerste donderdag van een jaar zit in week 1 van dat jaar.[/quote] Volgens mij is dat een logica die voortvloeit uit de definitie van een week en geldt dat voor elke dag van de week. Ik heb het niet weggehaald omdat ik misschien iets essentiëels over het hoofd zie. Bartux 20 mei 2004 16:35 (CEST)Reageren

De weeknummering gaat er altijd van uit dat een week op maandag begint. Een probleem is dan: wanneer begint week 1 van jaar x? Als 1 januari op een maandag valt, is het makkelijk: dan begint week 1 gewoon op 1 januari. Maar ja, 6 van de 7 keer valt 1 januari juist niet op een maandag.
Dan zou je als vuistregel kunnen nemen: we beginnen te tellen op de eerste maandag van het jaar. Maar in de jaren dat 1 januari op een dinsdag valt, zou dat inhouden dat week 1 pas begint op 7 januari.
Een andere vuistregel die je zou kunnen nemen, is dat 1 januari altijd in week 1 valt. Maar in de jaren dat 1 januari op een zondag valt, zou week 1 dan al beginnen op 26 december (Tweede Kerstdag!).
Om dit soort extremen te voorkomen, is de stelregel afgesproken zoals die hier in het artikel staat: De eerste donderdag van een jaar zit in week 1 van dat jaar. Als je ervan uitgaat dat maandag de eerste dag van de week is, is donderdag de vierde en middelste dag. Daarom bevat met dit systeem week 1 altijd minstens 4 dagen van het nieuwe jaar. De laatste week van het oude jaar daarentegen bevat op zijn hoogst 3 dagen van het nieuwe jaar. Dinsdagskind 21 aug 2004 20:39 (CEST)Reageren