Overleg:Draagvolgorde van de Nederlandse onderscheidingen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Robert Prummel in het onderwerp De (in)consequenties van het besluit

Het besluit is handig om te gebruiken als kapstok voor een opsomming. Het is ook een artikel op zich en een bruikbare bron voor wie meerdere onderscheidingen op wil spelden. In het midden wordt gelaten of de draagvolgorde ook de volgorde van belangrijkheid is. De kanselier houdt zich in het besluit niet aan de huisstijl van de overheid. De ambtenaren schrijven elders over de Minister van Buitenlandse Zaken, hier zijn die hoofdletters weggelaten. Inhoudelijk is ernstiger verzuim dat de kanselier nergens laat weten op basis van welke opdracht of bevoegdheid hij deze richtlijn uit doet gaan. Hij maakt ook geen gewag van de bevoegdheden die de andere autoriteiten zoals de legerleiding, de politie en brandweerleiding etc. hebben. Is de draagvolgorde ook de volgorde waarin de onderscheiding behoren te worden opgesomd in een almanak of rouwadvertentie? Ook daarover geen woord. Inhoudelijk is er dan nog dit op te merken:

De (in)consequenties van het besluit[brontekst bewerken]

Opmerkelijk is dat de kanselier in dit besluit de naam van de Orde van Trouw en Verdienste verkeerd heeft weergegeven en de huidige en de door Koningin Juliana op 30 november 1969 ingestelde graden van Huisorde en Kroonorde met elkaar verward heeft. De Kroonorde bestaat uit (onder andere) Grootkruis, Groot Erekruis met plaque en Groot Erekruis. Daar staat tegenover dat de kanselier de oude graden van de Huisorde, en deze mogen de nog levende leden gewoon blijven dragen, heeft weggelaten. Het Erekruis kwam in de plaats van de Ridder en komt niet, zoals hier beschreven is, overeen met de graad van Officier.
De Orde van Trouw en Verdienste is een Orde en geen Erekruis.In deze passage heeft de kanselarij zo te zien veel steken laten vallen. Het besluit volgt ook niet altijd de precieze naam zoals die in het respectieve Koninklijk Besluit of oprichtingsbesluit werd gebruikt.
De Orde van de Gouden Ark wordt als "ridderlijke orde" genoemd. Dat is een opvallend feit. De orde is immers een particuliere Orde van Verdienste die door Prins Bernhard der Nederlanden werd uitgereikt.
De Eervolle Vermelding wordt sinds 1944 door een gouden kroontje op het lint van een andere onderscheiding aangegeven en kan niet, zoals deze lijst suggereert, als zodanig worden gedragen. Bedoelt de kanselier dat een Vliegerkruis met Eervolle Vermelding vóór een Verzetsster gedragen moet worden?
De Medaille van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut is een legpenning zonder lint of baton.Deze Koninklijke onderscheiding kan niet worden gedragen.

De kanselier merkt nergens op dat dit een limitatieve opsomming is, dat is terecht want die bevoegdheid heeft hij niet. Hij laat aan groot aantal onderscheidingen uit de 19e en 20e eeuw weg. Misschien omdat hij weet dat er geen drager meer in leven is. Maar zou nog een gast of medewerker in leven zijn die de Inhuldigingsmedaille 1898 mag dragen?Misschien was de Graaf van Saint-Germain in de Nieuwe Kerk... Robert Prummel 19 aug 2007 15:12 (CEST)Reageren