Overleg:Endeldijk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Mdd in het onderwerp Erfopvolging na Cornelis van der Pot

Erfopvolging na Cornelis van der Pot[brontekst bewerken]

@Druifkes:, hartelijk dank voor de opzet van dit zeer lezenswaardige artikel, waar een mooi stukje sociaaleconomische geschiedenis van het Westland in de 18e eeuw tot leven komt. Ik kende wel verhalen over bijv. het Agnetapark en 19e-eeuwse ontwikkelingen op dit gebied, en wat eerdere verhalen over de begin van de industriële revolutie in het Engeland.

Zelf ben ik al een tijdje bezig met de Van der Pot dynastie op Commons, en heb net een artikel over Willem van der Pot (1704-1783) opgezet. In dit kader viel me in dit artikel de volgende zinsnede op:

Na de dood van Cornelis van der Pot in 1805 kwam het bezit in handen van zijn broer Willem van der Pot van Groeneveld. In 1814 overleed Willem en wat er toen gebeurde is niet helemaal bekend. Aryna van der Pot, de oudste dochter van Cornelis werd in 1832 door het kadaster genoemd als eigenaresse...

Nu heb ik dit online trachten na te gaan, maar vond tot nu toe slechts een referentie naar de zoon in Die Haghe. Jaarboek-Die Haghe, (1955), p. 104. Daar staat:

Cornelis van der Pot stierf in 1805 , bijna 69 jaar oud . Hij liet Endeldijk na aan zijn zoon Willem van der Pot van Groeneveld ( 1764—1814 ) . De bezitting Groeneveld , waarmede hij zijn naam vermeerderde , had hij geërfd van zijn oom..."

Nu heb jij uit recenter werk geput, en vraag ik me af hoe dit nu zit. Verder is volgens mij Aryna van der Pot niet de oudste dochter van Cornelis, er zit nog een generatie tussen, zie ook C:Category:Willem van der Pot (1764-1814).

Mdd (overleg) 24 okt 2022 15:48 (CEST)Reageren

Hi Mdd, wat leuk om te horen dat je het een interessant artikel vind en leuk dat jouw artikel dan weer aansluit bij dit artikel en andersom. Het boek heb ik niet voorhanden, maar als ik heb geschreven dat het niet helemaal bekend is wat na Willem met het goed gebeurde, dan stond dat waarschijnlijk ook zo in dat boek. Wel interessant om het verder uit te zoeken! Druifkes (overleg) 25 okt 2022 13:31 (CEST)Reageren
Bedankt, ik ben daar gisteren verder ingedoken. Dat gezegde uit het jaarboek-Die Haghe en de rest van het artikel staat online bij het Haagse Gemeentearchief, zie hier. Wat er echter een beetje raar aan dit artikel is, is dat op de volgende pagina aldaar staat dat volgens Van der Aa in 1851 een Anna van der Pot eigenares was (zie hier. Zowel het citaat als de naam komt niet voor in Van der Aa, zie hier, waar gesproken wordt van Arina van der Pot.
Om hier nu wijs uit te worden, ben ik de schrijver A. van der Marel verder nagegaan. Die blijkt een kleine reeks historische werken geschreven te hebben, zie hier. Hieruit blijkt ook dat A van Marel ooit Secretaris van het genootschap Oud-Naaldwijk was in de jaren 1930, en ook dat er in Naaldwijk een directeur van de PTT was, die daar in 1936 afscheid nam en naar A'dam vertrok, hier.
Om nu een lang verhaal kort te maken, denk ik dat dat eerste gegeven of die erfopvolging aan Willem van der Pot van Groeneveld (1764—1814) toch wel klopt. Dat gezegde Na de dood van Cornelis van der Pot in 1805 kwam het bezit in handen van zijn broer Willem van der Pot van Groeneveld... moet zijn Na de dood van Cornelis van der Pot in 1805 kwam het bezit in handen van zijn zoon Willem van der Pot van Groeneveld... Er was namelijk geen broer "Willem van der Pot van Groeneveld" maar wel een "Gerrit van der Pot van Groeneveld," die stierf twee jaar later in 1807. Die gaf de naamvermeerdering "van Groeneveld" door aan zijn neef.
Het is wellicht wat lastig te volgen, maar dit bevestigd wel de eerder gesuggereerde twee correcties -- Mdd (overleg) 26 okt 2022 15:30 (CEST)Reageren
Hi Mdd, goed speurwerk! Ik had niet door dat je opmerking ging over Willem van der Pot van Groeneveld die de zoon of broer zou zijn van Cornelis, maar nu ik het door heb, en je citaten lees, dan zal hier vast 'zoon' bedoeld zijn. Ik zal dat aanpassen. Wat is de tweede correctie waar je in de laatste zin naar verwijst? Druifkes (overleg) 26 okt 2022 19:56 (CEST)Reageren
Bedankt en excuses, ik heb dat laatste niet goed geformuleerd. Wat ik bedoelde is om (1) ondanks de gebreken toch maar de bron van Ary van der Marel (1955) te gebruiken, en dan (2) de formulering te wijzigen, zoals je nu gedaan heb. Ik heb daar nu nog een bronvermelding toegevoegd.
Dat artikel van Van der Marel verteld overigens wel een en ander, wat er nadien gebeurde. Kennelijk was er in 1814 een vermogen te verdelen van f. 450.000,- over de drie dochters of hun mannen (?). Endeldijk en Kraayenburg tezamen waren geschat op een waarde van fl. 122.000,-. Het is goed mogelijk, dat Endelburg in z'n geheel naar de oudste dochter is gegaan. Volgens Van der Aa was dat in 1851 nog het geval. Ik kan me zo voorstellen, dat dit artikel nog wat meer interessante gegevens kan opleveren, en ik laat dat graag aan jou over wat je daar van meeneemt. Succes ermee. -- Mdd (overleg) 26 okt 2022 22:03 (CEST)Reageren