Overleg:Farizeeën

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door SimonDeDanser in het onderwerp Hedendaags taalgebruik

Dit artikel, over wat toentertijd een van de twee hoofdrichtingen binnen het jodendom was, is uit een christelijk perspectief geschreven. Verradelijk staan de NT-visies op de farizeeen ook boven de titel waar je het onder zou zoeken. Het gehele rabbijnse jodendom (orth, cons, lib) van vandaag de dag is eigenlijk het vervolg van deze richting.gidonb 10 jan 2005 02:13 (CET)Reageren

Ik vind het door mij geschreven artikel neutraal en de verwijzingen naar het NT vrij logisch, omdat er buiten de Bijbel en Flavius Josephus maar weinig bronnen zijn die ons zijn overgeleverd waarin duidelijk wordt gemaakt wat de Farizeeën nu precies geloofden. Nicklaarakkers 19 januari 2005 11:59 (CET)

Welnee, de talmoed staat er vol mee. Ook nu otbreekt deze grotendeels uit het artikel. gidonb 30 sep 2005 14:58 (CEST)Reageren

Het waren de Farizeeërs die verhelleniseerd waren, en de Sadduceeërs die conservatief waren. Engelen, demonen, openbaringen, visioenen... het hele ruimtelijk visuele rattaplan is hellenistisch. Het oude Jodendom, de conservatieve sadduceeërs, dachten puur historistisch. Daarom was Jezus ook een Farizeeër totdat hij zich aansloot bij de doperse (rand)gemeente van Johannes.

Dat het Christendom en het Jodendom botsten had er simpelweg mee te maken dat ze elkaars concurrenten waren. Ze waren namelijk de enige twee overgebleven groeperingen na de verwoestende slag van de Romeinen, die de Zeloten, de Essenen, de Sadduceeërs etc wegvaagden.


In Handelingen 5:38-39 lees ik: En nu zeg ik [Gamaliel] u: Laat u niet in met deze mensen [Petrus en Johannes] en laat hen geworden; want indien dit streven of dit werk uit mensen is zal het vernietigd worden, maar indien het uit God is, zult gij hen niet kunnen vernietigen; het mocht eens blijken, dat gij tegen God strijdt.

Handelingen 7:1-53, Stephanus' verdediging Handelingen 7:54-8:3, De dood van Stephanus Vers 8:1. En Saulus stemde in met diens terechtstelling. [...]

Gamaliel was een Farizeeer in aanzien bij het joodse volk, hij heeft [Handelingen 22:3] Saulus onderricht in de joodse wet gegeven. Heeft iemand hier een mening waarom Gamaliel geen veroordeling uitspreekt over Petrus en Johannes, waarom Saulus instemt met de terechtstelling van Stephanus. In Handelingen 22:3-5 schrijft Paulus zijn handelwijze toe aan zijn toewijding aan de joodse wet, aan zijn ijver voor God, aan zijn toewijding aan Gamaliel. Merkwaardig.

1 Timotheus 1:13. [...], hoewel ik [Paulus] vroeger een godslasteraar en een vervolger en een geweldenaar was. [...]

Paulus verwijst hier naar de periode toen hij toegewijd was aan de joodse wet. Merkwaardig. Waarom geloven mensen dat Jezus hem heeft uitgekozen om het evangelie te verkondigen?

Paulmehlbaum, 6 januari 2006.

ik vind het goed wat jullie doneOA)[brontekst bewerken]

eej, ik vind het best wel goed wat julli doen weet je... ik heb zoveel sites bezocht en nergens vondi k de goede informatie.. maar hier: voila en ik had het(A) dank julilie wel ik hoef nooit meer een werkstuk zelf te schrijven JOEHOEEE

Dat lijkt me een verkeerde insteek ;) - Simeon 23 mei 2006 15:46 (CEST)Reageren

Hedendaags taalgebruik[brontekst bewerken]

Let vooral heel goed op het correcte gebruik van "ij" (en "IJ").

Simon De Danser 12 jan 2007 04:41 (CET)Reageren