Overleg:Francesco della Penna

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Renevs in het onderwerp Erbarmelijk artikel als gevolg van maar blind vertalen

Erbarmelijk artikel als gevolg van maar blind vertalen[brontekst bewerken]

Voor de zoveel duizendste maal blijkt, dat het blind vertalen van een artikel zonder zelf bronnen te raadplegen tot zeer foutieve informatie kan leiden. Om zoveel fouten en onzin in een zo kort artikel te stoppen is een prestatie op zich. Voor een deel veroorzaakt omdat het gebaseerd is op een even onjuist artikel op de Engelse Wiki. Ook de Franse Wiki heeft dit Engelse artikel maar blind vertaald met het gevolg dat er nu in die drie talen onzin staat. Het gevolg daarvan is, dat veel van die fouten door tientallen andere sites zijn overgenomen.

Een paar voorbeelden.

  • Della Penna kwam helemaal niet in 1707 in Lhasa aan, maar vertrok pas uit Europa in 1712. Hij werkte eerder als missionaris in Nepal en arriveerde in Lhasa pas eind 1716.
  • De opmerking over de witte hoofd lama ( vertaling van white head lama ) is volstrekt onjuist. Het Tibetaanse woord mgo-dkar werd al in de zeventiende eeuw gebruikt voor Armeniërs, maar zelfs voor Tibetanen met licht haar. Zie hier
  • Over de vertalingen naar en uit het Tibetaans is niet meer bekend, dan dat della Penna in brieven schreef dat hij daarmee bezig was. Niemand heeft ooit die vertalingen gezien. De titel Geschiedenis van het leven en werk van Shakiatuba, de vernieuwer van Lamaïsme, kan haast niet. Shakiatuba is een vorm van de naam voor Sakyamuni, de historische Boeddha, die natuurlijk nooit een vernieuwer van het lamaisme kan zijn geweest. Over het naast het woordenboek wel enige bewaard gebleven werk van Della Pennia wordt niets gemeld.
  • De echte oorzaken voor het moeten beëindigen van de missie worden geheel niet genoemd.
  • etc.

Ook dit artikel van deze prutser dient weer geheel herschreven te worden. Renevs (overleg) 24 jun 2016 21:29 (CEST)Reageren


Uitgevoerd Uitgevoerd Renevs (overleg) 29 jun 2016 22:48 (CEST)Reageren