Overleg:Genesis (band)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Citaat: "Genesis besluit echter naar een nieuwe zanger te gaan zoeken en een nieuwe plaat op te nemen. Als de band na honderden onbevredigende audities de wanhoop nabij is, en de volgende plaat A Trick Of The Tail (1976) - met uitzondering van de zangpartijen - al is opgenomen, besluit Phil Collins te proberen een nummer in te zingen. Het blijkt een gouden greep, en vanaf dat moment is Collins naast de drummer, ook de zanger van Genesis"

Bovenstaand fragment is wel enigszins geromantiseerd, alsof het zo'n verrassing was dat Phil Collins kon zingen. In feite deed hij dat al. Het nummer "More Fool Me" op "Selling England..." wordt al gezongen door Phil Collins. Verder meen ik (maar ik daar nu even geen bevestiging voor vinden) dat Phil Collins tijdens optredens al veel van de vocals van Peter Gabriel overnam, zodat Peter Gabriel zich beter kon concentreren op het showwerk.

De vraag die beantwoord zou moeten worden is waarom er überhaupt audities werden gehouden...

Overigens heeft naar mijn mening Genesis wel veel verloren met het vertrek van Peter Gabriel. Alles wat na "The lamb lies down on Broadway" is gemaakt, kan m.i. niet tippen aan het eerdere werk, niet dat het slecht is, maar het valt wel een beetje in de categorie "easy listening".

Taka 13 mrt 2005 17:51 (CET)[reageer]

Ik zie dat ik niet helemaal alleen sta in die mening, zie: http://www.progarchives.com/Progressive_rock_discography_BAND.asp?band_id=1 Taka 13 mrt 2005 17:58 (CET)[reageer]

Akkoord, Collins zong al wat zachtere nummers, maar om met Tony Banks te spreken: niemand had enig idee dat hij ook hardere nummers kon zingen. Dat verhaal dat Collins de zang van Gabriel "overnam" tijdens optreden wordt gelogenstraft als je je bootlegs (audio en video) kent. Collins was altijd duidelijk tweede stem. Het idee komt van uitspraken van Collins over zijn frustratie met Gabriels showgedoe, waarbij hij Gabriel verwijt dat hij zich niet meer op de zang kon concentreren of dat de pakker hem in de weg zaten. Dat laatste was echter alleen zo bij het Slipperman-kostuum, en wellicht bij het "doosmasker" van Supper's Ready. Collins heeft wel gezegd: we zongen veel nummers samen, en als Peter weer eens met zijn maskers bezig was, zong ik alleen. Dat moet je dus echter niet zien alsof Collins hele nummers bracht, het waren hoogstens gedeeltes van zinnetjes of zo.

Die mening over Genesis mag je hebben, maar een artikel over deze band moet naar mijn mening het hele oeuvre overzien, en het grootste en invloedrijkste gedeelte van de geschiedenis van Genesis zou in deze encyclopedie niet moeten worden afgedaan met "een stuk minder dan de Gabriel-tijd". Dan doe je hoe dan ook de betekenis van albums als Abacab, Face Value en Invisible Touch, en nummers als Mama in de popmuziek tekort. Een stuk in deze encyclopedie moet proberen die muziek op zijn eigen merites te duiden.

Shepherd 15 mei 2005 12:30 (CET)[reageer]

Tuurlijk gaat het om een mening, die ik ook niet direct als encyclopedisch zou willen presenteren. Aan de andere kant: ik sta er niet alleen in. Ik geloof niet dat de tijd na het vertrek van Peter Gabriel als de invloedrijkste periode kan worden gekwalificeerd, wel als de commercieel meest succesvolle periode. Invloed en kwaliteit zijn natuurlijk moeilijk objectief vast te stellen dingen, terwijl commercieel succes gemakkelijk te meten is. Commercieel succes is echter wat anders dan invloedrijk. David Bowie is ook pas echt bekend geworden met Let's Dance, terwijl dat, excusez-le-mot, gewoon commerciële shit is.
Het ging me er in deze om dat in het artikel de zaak juist andersom werd voorgesteld: alsof met het vertrek van Peter Gabriel de band juist aan kwaliteit had gewonnen. Inmiddels staat er ook in het artikel dat de "oude fans" niet zo erg gecharmeerd waren van de nieuwe koers, en daar kan ik me wel in vinden. Taka 19 mei 2005 12:09 (CEST)[reageer]


De link naar Paul Young betreft een andere Paul Young. Deze (van Mike+Mechanics dus) is ex zanger van Sad Café en helaas enkele jaren geleden overleden. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 217.68.49.65 (overleg|bijdragen) op {{{2}}}.

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 6 apr 2007 12:20 (CEST)[reageer]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

  • Szczepan1990 (log) verwijdert Image:GenesisTicket.jpg':' [[Commons:Licensing#Material_under_the_fair_use_clause_is_not_allowed_on_the_Commons|Fair use]] - [[:pl:Wikipedysta:TOR/Skrypty/ReinDeel33t|ReinDeel33t]];

-- CommonsTicker 27 jun 2007 04:21 (CEST)[reageer]

In het hele (overigens prima) verhaal mis ik de term "symfonische rock". Onder "genre" wordt wel progressieve rock genoemd, wat volgens de genrepagina hetzelfde zou moeten zijn. Maar progressieve rock ofwel progrock is een veel recentere en duidelijk bredere term, die bijvoorbeeld ook de muziek van de Nederlandse topband Alquin omvat. Wat Genesis in de jaren '70 maakte werd symfonische rock genoemd; zou interessant zijn om in ieder geval de term ergens te laten vallen op de Genesis-pagina.