Overleg:Gewone vogelmelk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 20 jaar geleden door Roepers

Graag z.s.m. jullie mening of de plant op de afbeeldingen hieronder, zoals ik vermoed, de gewone vogelmelk is.

Op grond van Tririons 'Nieuwe bloemengids' kom ik daar op uit, maar ik ben een dermate beginneling dat het waarschijnlijker is dat ik een fout bij de determinatie maak dan dat ik midden in den haag een zeldzame plant zie.

Enkele meetgegevens:

  • bloemdoorsnede 34-47 mm;
  • stengels kaal;
  • geen of slechts verdorde bladen;
  • plantje 8-12 cm hoog;

De reden dat ik jullie mening graag wil weten, is dat deze bloemen staan langs een vorige week door de gemeente den haag (of de begraafplaats) gedempt slootje. Ik vermoed dat deze of volgende week week het asfalt er over zou kunnen gaan.

Mocht dit inderdaad de beschermde gewone vogelmelk zijn, wat is dan de meest gewenst actie om de plant te beschermen?

(ja, ik weet dat wiki geen plaats is om actie te voeren).


Hoi Teun,

Het is gewone Vogelmelk. Maar hij is niet zeldzaam en verwildrt nogal eens uit tuinen. Hij is wel beschermd, maar om deze soorten zou ik niet in de pen klimmen. Er zijn wel meer soorten die beschermd zijn en niet zeldzaam zoals de zwanebloem. met deze soort is helemaal paradoxaal gesteld omdat hij ondnks zijn beschermde status regelmatig het slachtoffer wordt van het schonen van sloten. Maar dat schonen van sloten is in zijn voordeel, zo blijft zijn leefmilieu in stand. Wanneer een zwanebloem verschijnt in een sloot met veel zeldzaamheden dan gaat men er vanuit dat die wel zullen verdwijnen omdat de zwanebloem indiceert dat het milieu voedselrijker aan het worden is. Maar moet ik dit niet schrijven op zwanebloem?. Marco Roepers 25 apr 2004 15:58 (CEST)Reageren

Hoi Marco,
bedankt voor je snelle reactie. Het betekent dat we deze foto's bij het artikeltje kunnen gebruiken (ik hoop dit binnenkort uit te breiden tot iets meer uitgebreids). Ik zal je advies over niet in de pen klimmen opvolgen, hoewel het me ergens aan het hart gaat: de berm van dit slootje was een wekelijkse bron van aangename verrassingen. Ik zal het missen.
overigens nog excuses dat ik 's middags per ongeluk je gebruikerspagina geblokkeerd had, ik had even een regeltje te hoog geklikt, en merkte dit 's avonds pas.
TeunSpaans

Verspreidingskaartje[brontekst bewerken]

Verplaatst naar Overleg Wikipedia:Wikiproject/Biologie