Overleg:Gitaarelement

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kan dit artikel niet beter 'Gitaarelement' heten? Ad 12 sep 2004 02:23 (CEST)[reageer]

Klopt dat van die fase? ze zijn toch andersom polig, niet uit fase? (dat laatste weet ik zeker, maar ik weet eventjes niet meer wat de reden van 'geen hum' nou was)

andersom polig is uit fase met een faseverschuiving van 180 graden, en de uitleg over de hum in het artikel klopt ook.

Om brom in de standen 2 en 4 (combinatie van het middelste element met het halselement of het brugelement) tegen te gaan heeft men op zeker moment het midden element veranderd: de poling van de magneten verwisseld én de wikkelrichting verwisseld. Daardoor wordt de bromstoring in die combinatie standen vergaand opgeheven en het geluid blijft onveranderd. Door immers wikkelrichting én magneten om te polen is het netto resultaat weer dezelfde fase, maar door de tegengestelde wikkelrichting wordt geïnduceerde storing gecancelled.

Omdat twee verschillende elementen op een andere plaats van de snaar het geluid opnemen, verschilt de klankkleur. De boventonen verhouding verschilt en de fase van de boventonen ook. Dat verklaart de typische klank van de combinatie van twee elementen. De grondtoon zal in fase zijn, maar sommige boventonen niet.

Tegenfase schakelaars waren in de 70er jaren populair. Je schakelt er een element mee in tegenfase met een ander. Daardoor wordt de grondtoon onderdrukt, maar sommige boventonen juist weer niet. Een dun scherp geluid is het gevolg.

gitaarsnaren zijn over het algemeen niet van staal

die paragraaf over line6 en piezo elementen icm modeling slaat nergens op. MIDI elementen bestaan al veellanger en gebruiken dezelfde principes

P90 elementen worden nergens genoemd, belangrijk type en vooral de laatste jaren weer erg in trek

Buizenversterkervoedingstrafo's[brontekst bewerken]

'die ontstaat door het oppikken van het magnetische wisselstroomveld in de buizenversterkervoedingstrafo's' klopt gewoon niet.

Anonieme opmerking[brontekst bewerken]

Line6 gebruikt een principe dat modeling heet, waarbij het gitaarsignaal volgens een digitaal model bewerkt wordt tot de gewenste klank. Roland deed dit overigens al vele jaren eerder met de VG8 (1995, VG: virtual guitar). Bij een gitaarsynth gebeurt iets dergelijks via een ingewikkelde omweg: van elke snaar wordt apart bepaald welke toonhoogte gespeeld wordt en hoe hard. Deze gegevens worden in MIDI data omgezet. Met deze MIDI data wordt dan weer een synth aangestuurd die (zoals elke synth) allerlei verschillende geluiden kan opwekken, evt zelfs per snaar verschillend. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.94.60.227 (overleg · bijdragen) 9 aug 15:34 2011