Overleg:Gualtherus van Doeveren

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door JdH in het onderwerp Vaccinatie of Variolatie?

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Gualtherus van Doeveren. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 mei 2019 08:41 (CEST)Reageren

Vaccinatie of Variolatie?[brontekst bewerken]

Aan het eind van de 18de eeuw gingen alleen al in West-Europa jaarlijks zo'n 400.000 mensen dood aan de pokken. Voor volwassenen lag de kans op dodelijke afloop tussen de 20 en 60%, voor kinderen zelfs op 80 tot 98% Vaccinatie voor de pokken werd vanaf 1796 gepropageerd door Edward Jenner. Het houdt in het inenten met behulp van koepokstof, met de bedoeling de patient te beschermen tegen de menselijke pokken. Variolatie is een voorloper van vaccinatie, die berust op het inenten met behulp van mensen-pokstof. Variolatie was allang bekend, met name in China, India, en Afrika, en het werd in 1715 in West-Europa bekend via Constantinopel.[1] Er zijn nogal wat risico's verbonden aan variolatie; niet alleen is er een zekere kans dat de patient dood gaat tengevolge van de inenting, maar er bestaat zelfs een kans dat de besmetting overgaat op anderen, en op die manier een pokken epidemie veroorzaakt. Om die reden werd variolatie uitsluitend toegepast als laatste redmiddel als er al een epidemie uitgebroken was. Met vaccinatie zijn die risico's veel geringer, en de inenting kon daarom preventief worden toegepast. Kortom, de invoering van vaccinatie wordt terecht beschouwd als een van de belangrijkste vooruitgangen in de medische wetenschap.

A.J. van der Aa schrijft in Biographisch woordenboek der Nederlanden. Deel 4 het volgende over Van Doeveren: Onder anderen blijkt het uit dezen brief welk een groot voorstander van Doeveren van de inënting der koepokstof geweest is, welke kunstbewerking hij ook verrigtte aan de kinderen van Prins Willem V,[2] terwijl Molhuysen in het Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek het volgende schrijft: Van D. staat bekend als groot voorstander der koepokinenting.[3] Als deze beweringen van Van der Aa en Molhuysen correct zouden zijn dan heeft Van Doeveren een standbeeld verdiend: hij zou vaccinatie al toegepast hebben meer dan 30 jaar voordat Jenner die procedure propageerde. De vraag is alleen: Hebben Van der Aa en Molhuysen het bij het rechte eind?

We kunnen die vraag beantwoorden door die brief waar Van der Aa het over heeft zelf te raadplegen.[4] Van Doeveren zelf beschrijft hoe hij de entstof afnam van een patient die langs natuurlijke weg besmet was, of van een patient die al eerder ingeënt was. Bovendien schrijft Van Doeveren dat hij het protocol volgde van Sutton, Dimsdale, of Gatti; Sutton, [5] Dimsdale, [6] en Gatti[7] waren tijdgenoten van Van Doeveren die variolatie pionierden in Engeland en in Italië.

Van Doeveren geeft in zijn brief eerlijk toe dat 2 van de 450 patienten die in Groningen ingeënt werden volgens zijn protocol daarna overleden, alhowel Van Doeveren in twijfel trekt of dat het gevolg was van de inenting. Daniel Sutton heeft tussen 1763 en 1766 22.000 mensen ingeënt met slechts 3 doden. JdH (overleg) 7 sep 2020 11:31 (CEST)Reageren

Voetnoten

  1. Stefan Riedel, Edward Jenner and the history of smallpox and vaccination (2005). Geraadpleegd op 7 september 2020.
  2. A.J. van der Aa, Biographisch woordenboek der Nederlanden. Deel 4 (1858). Geraadpleegd op 7 september 2020.
  3. P.J. Blok, P.C. Molhuysen, Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Deel 4 (1918). Geraadpleegd op 7 september 2020.
  4. Wouter van Doeveren, Brief W. Van Doeveren aan den Wel Edelen zeer Geleerden Heere Eduard Sandifort, behelsende Een Berigt van den gelukkigen uitslag der Inentinghe der Kinderpokjes, onlangs te Groningen (1770). Geraadpleegd op 7 september 2020.
  5. Arthur Boylston, Daniel Sutton, a forgotten 18th century clinician scientist (2012). Geraadpleegd op 7 september 2020.
  6. Thomas Dimsdale, The Present Method of Inoculating for the Small-pox (1769). Geraadpleegd op 7 september 2020.
  7. Angelo Gatti, Nouvelles réflexions sur la pratique de l'inoculation (1767). Geraadpleegd op 7 september 2020.