Overleg:Hartritmestoornis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Ilmatar

Ik heb hier geprobeerd de 25 meest voorkomende hartritmestoornissen kort te beschrijven. suggesties voor uitbreiding:

  • een paar mooie illustraties, van het normale verloop van de hartprikkel b.v en
  • een karakteristiek ECG van iedere stoornis

zouden leuk zijn.

  • voor boezemfibrilleren en extrasystolen is een grote extra uitleg denk ik wel nuttig, omdat dit veel voorkomende aandoeningen zijn waar veel mensen zich ongerust over maken.

Desnoods een uitgebreidere behandeling in een apart artikel. Evanherk 15 sep 2004 09:48 (CEST)Reageren

Over torsade de pointes: ik heb op franstalige googlepagina's gezocht op torsades des pointes, torsade des pointes, torsade de pointes, torsades de pointes: allemaal hebben ze honderden hits maar torsade de pointes heeft er verreweg de meeste (1280 vs 622 en 2 x 800) 'DRAAIING VAN DE PUNTJES' zou de beste nederlandse vertaling zijn. Dus tenzij er iemand hier echt goed Frans kent zou ik het daar even op willen houden. Evanherk 10 jan 2005 14:16 (CET)Reageren



Er staat bij Wolff-Parkinson-Whitesyndroom dat:

Hierbij bestaat er een abnormaal geleidend pad naast de AV-knoop waardoor een depolarisatie van de kamers teruggeleid kan worden naar de boezems.

in het Merck Manual staat dat:

Het Wolff-Parkinson-White-syndroom is een hartritmestoornis waarbij elektrische prikkels langs een extra baan van de boezems naar de kamers worden geleid...

dus juist andersom van boezem naar de kamers. Kan iemand een uitspraak hierover doen?

Volker 11.04.2008 (CET)

Lijkt mij inderdaad andersom, het gaat er juist om dat het pathway een snellere depolarisatie geeft dan het normale pad via de AV-knoop, daarom ontstaat de deltagolf. Er zijn wel pathways mogelijk die beide kanten opgaan, maar dat lijkt me niet belangrijk (de pulsen de andere kant op zijn ook niet te zien op een ECG).

Ilmatar 31 jul 2008 14:54 (CEST)Reageren