Overleg:Hoefsmid

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

-Ik twijfel of dit lemma in de categorie "beroep" hoort of liever in de categorie "historisch beroep". Ongetwijfeld zijn er nog enkele hoefsmeden, maar voor de meeste historische beroepen geldt dat ze nog hier en daar worden beoefend. Benieuwd hoe anderen hierover denken.

Henk van Haandel (overleg) 9 jun 2011 22:43 (CEST)[reageer]

Ik vind dat het nog wel een beroep is. Pas wanneer het beroep écht zo zeldzaam begint te worden dat de overdracht van kennis en kunde over het beroep verloren dreigt te worden, wordt het een historisch beroep naar mijn mening. Ja, het beroep komt niet meer zo vaak voor als vroeger. Maar nog wel zeker 300 keer in 2017 al je deze bron mag geloven:https://archief.wos.nl/nieuwsarchief/bericht/20170408-hoefsmid-nog-steeds-een-zeldzaamheid Aan de andere kant: als ik aan een hoefsmid moet denken, dan zie ik de voor 19de eeuwse vakman voor mij.
Andere meningen zijn welkom. Niboros (overleg) 7 jul 2022 01:17 (CEST)[reageer]
Juist tegenwoordig zijn het vakmensen met een opleiding, vroeger was het gewoon een bijtaak van vrijwel ieder dorpssmid die het van zijn meester leerde. Dorpssmeden zijn nu inderdaad zeer zeldzaam maar opgeleide, gespecialiseerde hoefsmeden die ambulant werken zijn er genoeg. Opm. De de kosten van het hoefbeslag met ijzers die al na ca. zes weken vervangen of gekeerd moeten worden behoren tot de hoogste terugkerende kosten van paardenhouders die met hun dieren de weg op gaan, zoals in de mensport. 12 jul 2022 14:31 (CEST)