Overleg:Industrie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 19 jaar geleden door Johan Lont

Toen ik deze pagina zag, kreeg ik de indruk dat hier het Engelse begrip 'industry' wordt omschreven. Het Engelse woord 'industrie' betekent namelijk niet alleen industrie, maar ook 'bedrijfstak'. Iemand uit de omroepwereld kan bijvoorbeeld zeggen: "In our industry, ....". Ander voorbeeld: Een "industrial dispute" is een conflict tussen werkgevers en werknemers, en dat kan ook over ziekenhuispersoneel gaan.

In de voorgeschiedenis van deze pagina zag ik trouwens ook, dat deze pagina is gebaseerd op de Engelse wikipedia.

De eerstgenoemde betekenis van Industrie ("Economische of anderszins productieve activiteit") is veel ruimer dan het Nederlandstalige woord "industrie". Een economische activiteit, zou je kunnen omschrijven als een activiteit die bijdraagt aan het Bruto Nationaal Product - dat is al ruimer dan 'industrie'. Daar is aan toegevoegd "of anderszins productieve activiteit" (- dus niet-economische productieve activiteit). Ik vroeg me af wat daar mee bedoeld wordt. Hobby's als handwerken? Of niet-winstgevende activiteiten als de gezondheidszorg?

Het Nederlandse begrip 'industrie' wordt in het Engels soms beter vertaald met "Manufacturing". Daar vallen bijvoorbeeld de mijnbouw, bouw en electriciteitscentrales buiten.

Volgens mij betekent het woord 'industrie' slechts twee dingen:

  • Bedrijfsmatige activiteit waarmee grondstoffen worden verwerkt tot goederen.
  • Een bepaalde tak van industrie.

(Uitleg: Als gesproken wordt over "de industrie", gaat het om de eerste betekenis. Als gesproken wordt over "een industrie" gaat het om de tweede betekenis. )

Het artikel w:en:Industry verwijst naar de ISIC indeling. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de SBI'93-indeling, die daaraan verwant is. (De SBI'93 is opgesteld in nauwe samenwerking met internationale organisaties zoals de VN en de EU. Als gevolg hiervan is de SBI'93 beter vergelijkbaar met de door deze organisaties uitgegeven classificaties, resp. de ISIC, Rev.3 en de NACE, Rev.1.)

Ik zal de hoofdindeling van industriële sectoren in het artikel opnemen. Johan Lont 1 okt 2004 11:56 (CEST)Reageren


Zie ook: Gebruiker:Taka/Industrie