Overleg:Inversie (chromosomen)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Inversie op chemisch niveau[brontekst bewerken]

Ik wil er hier ook weer op wijzen dat deze pagina, en vooral de afbeelding niet echt de juiste informatie weergeeft. Want, (ik studeer biochemie en heb dit nagevraagd bij mijn professor die het op zijn beurt opgezocht heeft) een DNA-streng heeft of een oriëntatie van 3' naar 5' of van 5' naar 3' naargelang het de leading of de lagging streng is. Nu is de inversie zoals ze hier staat en vooral in de tekening eigenlijk totaal fout. Er wordt niet een stuk DNA uitgehaald, omgedraaid en in hetzelfde chromosoom terug ingeplaatst. In plaats hiervan wordt een stuk DNA uit het chromosoom uitgehaald, omgedraaid en in zijn homologe partner ingeplaatst. Waarom? Wel, ik zal dit nu eventjes beargumenteren. Ik heb in het begin van dit stukje tekst aangehaald dat een DNA streng of van 5' naar 3' of van 3' naar 5' loopt. Dit heeft te maken met de chemische benaming (nummering) van de ringvormige ribosesuikers, waar ik hier niet over zal uitwijden. Als we een stuk DNA uit een streng halen, dit inverteren en in dezelfde streng terugplaatsen wordt de polariteit (de 3' 5' oriëntatie) helemaal verstoord, dit zou dan op zijn beurt leiden tot onstabiele chemische bindingen die snel terug zouden desintegreren. Dit zou ook problemen opleveren bij de DNA-replicatie, transcriptie; omdat deze slechts in een bepaalde richting opgaan. Omdat dit allemaal misschien nogal moeilijk voor te stellen is, zal ik het proberen grafisch weer te geven. Mensen die iets van genetica kennen zullen me hopelijk kunnen volgen in mijn betoog. We hebben een twee DNA-strengen:

3'_______________5'

5'_______________3'

Als er bijvoorbeeld in de eerste streng een inversie zou plaatsvinden zouden we een DNA-koppel krijgen dat er als volgt uit zou zien (volgens de letterlijke definitie van inversie!):

3'____5'5'_______3'

5'_______________3'

We hebben nu een streng waar het begin de oriëntatie 3' heeft en het einde ook? (Want elke suiker in de keten heeft de oriëntatie 3' langs de ene kant en 5' langs de andere kant.) Dit kan dus niet, de enige verklaring blijft dan dat er als er een stuk geïnverteerd wordt, dit ingeplaatst wordt in de homologe streng DNA. Dit geeft dan:

3'____5'3'_______5'

5'____3'5'_______3'

Dit geeft geen problemen met de polariteit van de DNA-streng, de replicatie en transcriptie kunnen gewoon doorgaan. Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk gemaakt heb want voor mij werd dit uit het artikel niet duidelijk. Ik pas dit toch nog niet aan omdat ik niet zeker weet of dit nodig is in het artikel. Voor de leek is wat er op de pagina staat waarschijnlijk genoeg, voor de biochemicus niet. Wil dus iemand mij hierin bevestigen of dit toegevoegd moet worden of niet? --Nognix 30 december 2011 15:41 (CET)

Hoi, je hele betoog komt er in feite op neer dat bij een inversie altijd beide strengen betrokken zijn en niet 1 enkele streng - wat me terecht lijkt. Ik heb daarom de openingszin aangepast.
Dit artikel verdient natuurlijk uitbreiding: wat is het mechanisme bij inversie, welke enzymen zijn betrokken, etc? Ik zou adviseren om bij eventuele toevoegingen wat handboeken te nemen en die op de voet te volgen. Josq (overleg) 31 dec 2011 15:16 (CET)[reageer]