Overleg:Jean-Paul Marat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door T. Tichelaar in het onderwerp Antwoord

raar dat na zijn dood de Jacobijnen de macht grepen als je leest dat Marat stierf in 1793 en op de Pagina van de Jacobijnen dat ze de macht hadden vanaf 1792 ?

Verband moord op Marat en de macht van de Jacobijnen[brontekst bewerken]

juni 1793 Aanname van de grondwet door de Conventie Juli 1793 moord op Marat Augustus 1793 Grondwet opgeschort tot de vrede

De moord op Marat is één van de factoren die geleid hebben tot het opschorten van de democratische grondwet. Histrap 21 okt 2008 16:15 (CEST)Reageren

De moord op Marat[brontekst bewerken]

"Versie 23941049 van 81.164.7.206 ongedaan gemaakt. Ongefundeerde wijzigingen, vandalisme?" door T. Tichelaar

De verandering was voorzien van een referentie, die duidelijk maakt dat "die 100.000 andere moordpartijen wilde voorkomen" een direct citaat is uit het proces van Charlotte Corday. Om aan te nemen dat dit ook werkelijk de waarheid was is, als je het mij vraagt, uiterst speculatief. Vooral aangezien het doornemen van de toegevoegde bron erop wijst dat de ster van Marat toen al fel tanende was, en dat hij niet meer de nodige invloed of officiële functie had die nodig was om mensen te laten executeren. Marat, zo is uit verschillende bronnen te vernemen, moest op dat moment de leiding overlaten aan Danton en Robespière, op wie hij geen grote invloed meer had. Men zou dus in elk geval kunnen pleiten dat door toedoen van Marat geen man meer of minder vermoord was geweest.

Een nuance die duidelijk maakt dat "de 100.000 andere moordpartijen" (een bovendien uit de lucht gegrepen getal...) rechtstreeks uit haar eigen verdediging lijkt me op zijn minste gepast. En in elk geval de waarheid, zo toont de referentie. Bijgevolg noch ongefundeerd, noch vandalisme. En een naar mijn mening aan te raden wijziging, al kan op dat punt dan nog gediscussieerd worden als je wilt. Maar dat 'ongefundeerd/vandalisme' incorrect was, lijkt me duidelijk vast te staan.

(Indien nodig wil ik altijd de betreffende pagina via jstor kopieren, mocht je geen beschikking hebben tot het boek) 12 jan 2011 23:31 (CET)

Antwoord[brontekst bewerken]

Hallo meneer (?), achter af vond ik je inleiding wel goed, maar de subjectieve of negatieve persoonlijke kwalificaties waren opeens allemaal verdwenen, dat leek me niet terecht, want ze waren weliswaar niet met referenties maar zeker niet verzonnen. De betreffende zinnen kunnen ook elders in het stuk verwerkt worden onder een nieuw kopje of tijdelijk onder varia worden geplaatst. Een opmerking was dubbel op, daar had je gelijk in. Over die 100.000 slachtoffers, dat getal zou ook iemand anders veranderd kunnen hebben, zoiets dergelijks staat me tenminste bij. Die wijziging heb ik niet eens gezien, of toch besloten te negeren, omdat je wijzigingen lastig te lokaliseren waren. Misschien kun je beter wat vaker opslaan. Dan worden je veranderingen weliswaar in stukjes, maar overzichtelijker weergegeven.

Marat is geen eenvoudige materie, dus ik heb alles genoteerd wat ik kon vinden en me interessant leek. Opeens moest ik allerlei personen, jaartallen (en wennen aan de door hun ingevoerde kalender) en gebeurtenissen uit elkaar houden, en zienswijzen. Dat was een hele klus, dat kan ik je verzekeren, maar ik heb er geen spijt van. Vandaag bedacht ik dat het beste nog maar eens door deze en andere teksten ga, maar dan aan de hand van het boek van Simon Schama "Citizens". Dat komt er weer in een ander perspectief op de verschillende personen. Bij Marat heb ik wel Schama geciteerd, maar niet alle zinnen en kwalificaties van referenties voorzien. Dat is misschien slordig, maar het zou de lezer duidelijk moeten zijn welke boeken ik heb gebruikt en mijn indruk is dat het bij de Franse Revolutie niet voldoende is om een boek te lezen. De materie is zo omvangrijk dat niemand alles kan aanhalen wat er bekend is. Dat is een van de belangrijkste zaken die ik heb geleerd, toen ik er mee bezig was. Het werd me duidelijk dat Marat heftige emoties opriep bij sommige auteurs. Dat is onvermijdelijk en begrijpelijk.

Ik ben wel benieuwd naar dat artikel, stuur maar naar [1]. Ik ben op het moment druk bezig met de gouverneurs van Nederlands Mauritius, maar ik zal er zsm naar kijken.Taks (overleg) 13 jan 2011 01:11 (CET) Taks (overleg) 13 jan 2011 01:29 (CET)Reageren