Overleg:Jehovah's Getuigen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door HandigeHarry

Jehova(h)'s G/getuigen?[brontekst bewerken]

Zoals ook vermeld op de overlegpagina van Jehova's getuigen vraag ik me af of de stelling van Onze Taal over de betekenis van de verschillende spellingen (Jehova(h)'s G/getuigen) wel klopt. Bij mijn weten is het Wachttorengenootschap het kerkgenootschap van Jehova's getuigen. Jehova's getuigen is volgens mij een groepering die zichzelf spelt als Jehovah's Getuigen of Jehovah's getuigen. Overigens vind ik de tekst over de Drie-eenheid e.d. op deze pagina een dubbeling met de tekst op Jehova's getuigen. Ik had 'm om die reden al eens verwijderd maar is weer teruggezet. Zou het misschien beter zijn deze pagina in zijn geheel te laten vervallen? - Bertrand77 10 nov 2006 14:06 (CET)Reageren

Het schijnt dat een of ander betweterig Groen Boekje beslist heeft dat het Jehova's getuige is zonder H. Over de naam van het kerkgenootschap heeft het Groene Boekje niks te vertellen, dus dat is met een H.
In mijn Groene Boekje is 'Jehova(h)'s getuige' niet te vinden, maar wel 'Jehova'.
Het gevolg is dat er verschil is tussen de naam van het kerkgenootschap en de naam van de aanhangers. Dat is niet verkeerd. Er is ook verschil tussen 'Hervormde Kerk' en 'Hervormde', of tussen 'Boeddhisme' en 'Boeddhist'. Je kunt zelfs aanhanger van een leer zijn zonder dat je lid bent van het genootschap, of andersom.
Ik vind dat het artikel Jehova's getuigen hernoemd moet worden naar Jehova's getuige, een enkelvoud. Ik kan dat niet zelf, ik heb daar een verzoek voor ingediend. Verder moet een heleboel info van Jehova's getuige (persoon) verplaatst worden naar Jehovah's Getuigen (het genootschap).
Handige Harry 10 nov 2006 14:26 (CET)Reageren
Ik kom geloof ik niet door: er is (volgens mij) geen kerkgenootschap dat Jehovah's Getuigen heet, maar is dit de naam en spelling van de geloofsgemeenschap zoals zij deze zelf hanteren. Het kerkgenootschap van Jehova's getuigen heet Wachttorengenootschap. Ik ben het er daarom ook niet mee eens de pagina Jehova's getuigen om te noemen naar Jehova's getuige. Ik heb het even vergeleken met de Mormonen. Als je die zoekt, kom je op de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Als je de parallel daarvan doorvoert, zou zoeken op Jehova(h)'s getuigen moeten leiden tot de pagina Wachttorengenootschap en ik vraag me af of dat wenselijk is. - Bertrand77 10 nov 2006 16:55 (CET)Reageren
Ik zou het aan een JG moeten vragen. Als dat zou is, dan blijven we met de volgende twee artikelen:
Jehova's getuige: zonder h, enkelvoud, over de aanhanger
Wachttorengenootschap, over de gemeenschap
Wat Mormonen betreft, ik weet niet hoe deze mensen zichzelf noemen. De gemeenschap heet inderdaad Church of Jesus Christ of Latter Day Saints. Misschien is het juist woord voor een aanhanger dan wel Latter Day Saints.
Handige Harry 10 nov 2006 17:04 (CET)Reageren