Overleg:Johannesbroodboom

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aan dit eerste bescheiden beginnetje hebben jullie wellicht gezien dat ik nog een groentje ben in de wereld van Wikipedia.

Ik ben zeer verbaasd over de snelheid waarmee wordt gereageerd op nieuwe artikels of wijzigingen.

Ik weet niet of deze overlegpagina de juiste plaats is, maar ik wil jullie bedanken voor de constructieve wijzigingen en verfraaiingen aan de Johannesbroodboom

Gvr 16 feb 2005 16:41 (CET

definities[brontekst bewerken]

Johannesbroodboom = carob. Carobpoeder = geroosterde en gemalen peul van de carob (bruin). Johannesbroodpitmeel = gemalen zaad uit de peulen (wittig). 1 carobblad bestaat uit 6 of 8 blaadjes; de foto toont 2 blaadjes, 1 van de onderzijde, 1 van de bovenzijde.{{afz|137.224.252.10|24 mei 2009 17:18}


Dit is een bijzondere boom uit de oudheid, die ook als bonsaai te kweken is. Maar het meest interessant van deze groenblijvende boom zijn de eetbare zoette vruchten, die er uit zien als zwarte peulen(rijp). Deze harde peulen worden ca. 12 to 20cm lang, zijn dan 2 tot 3 cm breed, eerst groen dan zwart / bruin van kleur, herbergen tussen de 5 en 15 kleine platte zeer harde zaden. Waarom interessant? - Carob is zoeter dan chocolade dus minder zoetstof nodig - Carob is minder vet (slechts 0,20 gram vet per 100 gram) - Carob bevat geen cafeïne - Carob bevat veel vezels, calcium en ijzer - Carob bevat geen theobromine, Cacao wel. Theobromine is een primair alkaloïde, dat voorkomt in cacao en chocolade. De hoeveelheid theobromine in chocolade is ook bij grote hoeveelheden chocola consumptie veilig voor de mens, maar kan dodelijk zijn voor dieren zoals honden en paarden, omdat ze theobromine langzaam afbreken. Omdat carob geen theobromine bevat wordt er ook vaak chocolade van gemaakt voor honden en paarden In tegenstelling tot cacao heeft carob geen specifieke werking op het zenuwstelsel, hij werkt noch stoppend noch zuurvormend. 2 eetlepels carob vervangen 1 eetlepel cacao.

Teelt: De Algarrobo is in onze streek niet echt winterhard. Jonge bomen ondervinden vaak schade van langdurige vorst, dus de eerste jaren vorstvrij overwinteren in een kuip. Volwassen bomen kunnen vorst tot –7 graden Celsius doorstaan. Hij doet het dan ook niet slecht tegen een zuid- gevel, beschut tegen koude oosten wind. Houd van veel zon en weinig water. Haat natte voeten. Vorst tijden de bloei in september oktober kan de oogst het volgende jaar flink decimeren. Ook met de oogst moet niet te lang gewacht worden in Nederland want de peulen kunnen niet goed tegen vochtig weer en regen. Ze fermenteren dan snel. Pluk ze vroeg en bewaar ze eerst op een doge zonnige plek, zonder nachtelijke dauw. Hij groeit in bijna alle grondsoorten. Alleen in zure en natte klei, zal die het niet goed doen. De eerste vruchten kunnen pas na 7 jaar verwacht worden, maar daarna blijft die meer dan 100 jaar productief!

Naamgeving: Deze zaden werden millennia lang gebruikt als gewichtjes om edelstenen en andere dure waren af te wegen. Vandaar de naam karaat als gewichtseenheid bij edelstenen. Deze zaden hebben allemaal hetzelfde gewicht van 0,2 gram. In Engeland wordt hij daarom nog steeds de Karaat boom (carat tree) genoemd.

Herkomst: Carobe komt voor rond de Middellandse zee en in Azië. De Herkomst is het Midden-Oosten. Vandaag de dag groeit hij meestal in mediterrane gebieden.


Symboliek en historisch gebruik: Carobe of johannesbroodboom is lang gebruikt als voedsel. Een van de weinige bomen die lang zonder water kan overleven (woestijnen). Johannes de Doper zou dit hebben gegeten, vandaar de naam. Tijdens de Spaanse burgeroorlog en in het begin van Francos dictatuur heerste er grote hongersnood. Deze boom heeft vele mensen toen gered. Daarom is er geen Spanjaard te vinden die een in de wegstaande Carobe boom velt: zie foto van een 1000 jaar oude algarobo boom, de weg stopt daar!

Het gebruik tegen diarree en ook verstopping is al eeuwenoud. Uit de zaden wordt het johannesbroodpitmeel gemaakt dat veel wordt gebruikt in de voedselindustrie, omdat het onder andere goed water kan binden (5 x beter dan zetmeel).

Geneeskrachtig: Te gebruiken bij diarree, indigestie, oprispingen Actieve delen. De voornaamste bestanddelen zijn lange carbonhydraten, tannine en suikers. De suikers maken de gom en zijn in staat om water te binden en daardoor de ontlasting te verstevigen. De tanninen van de Carobe, die niet wateroplosbaar zijn, binden geen eiwitten zoals andere tannines doen. Wel zorgen de tanninen ervoor dat gifstoffen worden gebonden en geïnactiveerd en wordt bacteriegroei geremd, beide van belang bij diarree. De vezels en de suikers maken het voedsel in de maag stroperiger en voorkomen daarmee de zuuroprispingen (reflux) in de maag.

Dagdosering: Normaal wordt 15 gram Carobmeel met appelmoes gemengd voor het gebruik bij kinderen. Volwassenen moeten minimaal 20 gram nemen. Het poeder kan met zoete voedingsstoffen worden gemengd zoals bv. stevia. Let op: diarree bij kinderen moet altijd door een arts beoordeeld worden!


De peul bevat de volgende stoffen:

ca. 50-60 % vruchtsuiker Vitaminen uit de B-groep en bètacaroteen Mineralen (kalium, magnesium, calcium, fosfor) Sporenelementen (ijzer, mangaan, chroom, koper, nikkel) Kleine hoeveelheden van boterzuren Gerb- und Schleimstoffen Vezels zoals Lignine (werkt cholesterolverlagend, heeft een positieve werking op de bloedsuikerspiegel, wordt bij diabetes en vetzucht voorgeschreven) minstens 6 verschillende stoffen die Tumorvorming tegengaan anti-oxidatieve stoffen die de cel beschermen tegen de invloed van de vrije radicalen 100g Johannesbrood bevat 753 k joule / 18o k calorieën.


Men kan er een thee van trekken en deze helpt tegen een verlaagd libido en verminderde sperma productie, of bij een iets ander bereidingswijze tegen allergische en niet allergische astma.

Ook ter voorkoming van longkanker. Op sommige sites worden de peulen aangeboden voor rond de 50 euro per kg.