Johannesbroodboom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannesbroodboom
Johannesbroodboom
Johannesbroodboom
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Fabales
Familie: Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie: Caesalpinioideae
Geslacht: Ceratonia
Soort
Ceratonia siliqua
L. (1753)
Peul van de johannesbroodboom
Peul van de johannesbroodboom
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) (eng. carob tree) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort komt voornamelijk voor in het Middellands Zeegebied. De plant staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen, die johannesbrood worden genoemd.

Een veelgebruikt product van de johannesbroodboom is het johannesbroodpitmeel. Dit is een wit tot geelwit, haast reukloos poeder dat wordt verkregen door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het wordt als verdikkingsmiddel gebruikt in de voedingsindustrie. Een veelgebruikte toepassing is het indikken van babyvoeding met johannesbroodpitmeel om problemen met reflux (spugen) bij zuigelingen te voorkomen. Het johannesbroodpitmeel komt voor op de lijst van toegelaten voedingsadditieven van de Europese Unie onder E-nummer E410.

Een ander product van de johannesbroodboom is carobpoeder. Dat wordt verkregen door de geroosterde peulen te vermalen en kan dienen als alternatief voor cacao.

Omdat het gewicht van de zaden van deze boom vrijwel constant is - te weten 0,2 g - werden zij gebruikt als gewichtjes bij precisiemetingen (van bijvoorbeeld diamanten). Het woord karaat zou afgeleid kunnen zijn van het Oudgriekse woord keration = vrucht van de johannesbroodboom.

Onder- en bovenzijde van een blaadje van de johannesbroodboom (er zitten 6 tot 8 van deze blaadjes aan één peul).