Overleg:Kindsoldaat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Bewerkingsoorlog[brontekst bewerken]

In verband met het doorgaan met een bewerkingsoorlog door een anonieme gebruiker is dit artikel voor een week beveiligd voor anonieme bewerkingen. Overleg graag hier over het verschil van mening voeren. MoiraMoira overleg 11 nov 2008 10:17 (CET)Reageren

Niet ondertekende overlegbijdrage[brontekst bewerken]

Subjectieve informatie onder 'gevolgen'[brontekst bewerken]

Vanwege het bericht hieronder over 'bewerkingsoorlog' (wat overigens zeer onsmakelijke terminologie is in dit opzicht), maak ik alvorens te bewerken, een overlegpagina aan.

De paragraaf "gevolgen" staat vol met subjectieve informatie. Ook het gebezigde taalgebruik is te definitief en speculatief. Verzoek is hier opinie bij te zetten, of waarschuwing voor subjectieve informatie, ofwel de informatie te wijzigen naar objectieve informatie.

"De gevolgen van het leven als kindsoldaat zijn afschuwelijk. De overlevingskansen van een kindsoldaat zijn zeer klein. Men schat het aantal gesneuvelde kindsoldaten in de laatste tien jaar op 2 miljoen!" Bron?

"Oor- en oogbeschadigingen en lichamelijke verminkingen door kogels en mijnen zijn schering en inslag." Graag zin wijzigen naar minder oproerend taalgebruik: voorstel te wijzigen naar 'komen voor' in plaats van 'zijn schering en inslag'. En het verzoek tot bronvermelding.

"De psychische en mentale gevolgen voor kinderen zijn niet te overzien. Hulpverleners vrezen dat honderdduizenden van deze kindsoldaten nooit meer een normaal leven zullen kunnen leiden. Oorlogstrauma’s gaan immers gepaard met een hele reeks symptomen. Zo hebben veel kinderen te kampen met concentratieproblemen, depressies, nachtmerries, bedplassen, cognitieve ontwikkelingsstoornissen, gebrek aan een toekomstperspectief, sommigen worden hyperactief of agressief. Uiteraard zorgt het verplichte gebruik van drugs in legers vaak voor blijvende verslaving."

Ten eerste: bron? Ten tweede: het woord 'immers' is definitief, terwijl er meer onderzoeken bestaan van onafhankelijke wetenschappers waaruit het tegendeel blijkt. Ook in de rapportage van kinderrechtenorganisatie UNICEF wordt dit uitgebreid belicht. Documentatie onder andere van Human Rights Watch secr. gen. Jo de Becker, maar ook David Summerfield, Jo Boyden, etc. Wat kindsoldaten betreft bestaan meer dan 50 onderzoeken waaruit blijkt dat zij geen oorlogstrauma's hebben, tegenover twee veldrapporten van hulpverleningsorganisaties (die daarna weer gekopieerd worden door andere hulpverleningsorganisaties). Verzoek te wijzigen in: Sommige kindsoldaten raken getraumatiseerd door hun deelname aan conflict. Hun klachten zijn uiteenlopend. Veel voorkomend lijken: (dan de lijst)" Voorts kan vermeld worden dat uit vele veldrapporten en wetenschappelijk onderzoek *echter* blijkt dat de meeste kindsoldaten geen psychologische trauma's overhouden aan hun deelname, en dat zij meestal redelijk tot goed reïntegreren in hun gemeenschappen. Volgens verscheidene *experts* hebben de meeste ex-kindsoldaten echter wel te maken met sociale trauma's die voortkomen uit de slechte acceptatie door hun omgeving en een gebrek aan mogelijkheden om een toekomst op te bouwen." Bronnen zijn: Krijn Peters, Paul Richards, Afua Twum Danso, Susan Shepler, David Keen, A. Leao, e.v.a.

"Het proces van ontwapening, demobilisatie en re-integratie (Disarmament, Demobilization, and Reintegration, DDR) van ex-kindsoldaten in de samenleving faalt." Bron? M.i. faalt het slechts gedeeltelijk en zeker niet overal. Ook hier is het taalgebruik weer haast 'activistisch' te noemen. Graag wijzigen in normaal zakelijk taalgebruik. Is dit een pamflet voor actie?

Subjectieve informatie onder 'Reden voor gebruik'[brontekst bewerken]

Ook onder dit kopje wordt veel gespeculeerd en oproerend taalgebruik gebezigd. Tevens graag bronvermelding, want de statements zijn omstreden. "Kinderen zijn de bruikbaarste soldaten." Bron? "Doordat ze geen benul hebben van de dood, zijn ze dapper en onversaagd." Dit is een zeer hoge mate omstreden concept. Vele kindsoldaten hebben namelijk wel degelijk veel meer besef van de dood, dan vele volwassenen, dit wordt in talloze onderzoeken aangehaald. Ze leven in oorlogen, waar ze dood en verderf hebben gezien, vaak voordat ze zelf aan het doden gezet worden. Dit is een speculatie uit het zeer omstreden en speculatieve boek van P.W. Singer, waarvan bekend is dat toen hij zijn boek schreef, nog nooit een kindsoldaat had ontmoet of direct met hen gewerkt had. De veldonderzoeken en verslagen laten een heel ander beeld zien.

"Door hun onvolwassenheid, onbesuisdheid en gebrek aan ervaring worden kindsoldaten gemakkelijker gewond en gedood op het strijdveld dan volwassen soldaten. Velen zijn ledematen kwijt en voor het leven gehandicapt." Ook dit is een letterlijke vertaling van een statement in het boek van P.W. Singer. Ook dit statement is omstreden. Bovendien is het niet netjes plagiaat te plegen.

Subjectieve informatie onder "Achtergrond"[brontekst bewerken]

"kinderen worden echter onder dwang gerekruteerd en ontvoerd door gewapende groepen" Bron? "In Sierra Leone werden naar schatting twintigduizend kinderen ontvoerd door de rebellen van het Revolutionary United Front. " Bron? Dit is overigens niet waar. Er zijn iets meer dan 6.000 kinderen gedemobiliseerd en niemand heeft een goed idee over het werkelijke aantal. " In Oeganda zijn meer dan dertigduizend kinderen ontvoerd door het Lord’s Resistance Army." Bron? "In Congo worden kinderen door alle strijdende partijen onder dwang gerekruteerd." Bron? Er zijn namelijk ook berichten dat vele kinderen zich vrijwillig aanmelden.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Silkoroma (overleg · bijdragen) op 19 feb 2009 10:52 (CET. Deze bijdrage is chronologisch naar onderen verplaatst en voorzien van juiste spekhaken, kop en afzender

Continenten[brontekst bewerken]

In het artikel wordt verteld dat kindersoldaten op ieder continent worden ingezet. Dit is niet helemaal juist, want in Europa zijn er wel kindsoldaten maar die worden hedendaags niet ingezet. Mij staat bij dat Rusland en Noorwegen o.a. kindsoldaten hebben. Lars-f-94 5 apr 2010 20:24 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Kindsoldaat. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 13:41 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Kindsoldaat. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 01:17 (CEST)Reageren