Overleg:Kort geding

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik probeer interwikilinks te vinden voor dit artikel. Meestal zoek ik eerst in de Engelse wikipedia. Ik heb twee gevonden, maar weet zelfs niet of die overeenkomstig zijn: en:Summary judgment en en:Injunction. Welke of nog andere? VanBuren 28 sep 2007 13:09 (CEST)[reageer]

Met de terminologiedatabase IATE vond ik "Verfahren wegen einstweiliger Anordnungen", "applications for the adoption of interim measures", "interim injunction proceedings", "procédure de référé".
De Franse interwiki fr:Référé en droit français komt inhoudelijk overeen met 'kort geding' en daar hebben ze ook de interwiki en:Summary judgment gekozen.
Een injunction is meer zoiets als een dwangbevel; het is dus een uitkomst die niet inhoud dat een partij geld aan een andere partij betalen moet, maar dat hij bepaalde handelingen moet doen of nalaten. Bijvoorbeeld: een kapverbod, of een bevel om iets te rectificeren in de krant.
'summary judgment' komt er wel het dichtste in de buurt, maar na het lezen van en:Summary judgment concludeer ik, dat dat er wel duidelijke verschillen zijn.
Het idee van een summary judgment is, dat het proces precies zo begint als elk ander proces, maar voor er een rechtzitting komt waarop de feiten voor een jury worden uitgezocht, zegt één partij tegen de rechter: "De feiten zijn eigenlijk reeds duidelijk uit de documenten en schriftelijke verklaringen. Al onze beweringen zijn inhoudelijk onweersproken, of er is geen enkel tegenbewijs gegeven. We hebben dus geen verder onderzoek met getuigenverklaringen voor een jury nodig. Wilt u direct vonnis wijzen?" Als de rechter dat toestaat, is het proces meteen afgelopen.
Het idee van een kort geding is, dat het vanaf het begin van het proces wordt opgestart als een apart soort proces, dat sneller is dan een gewoon proces. De rechter zal dit alleen toestaan als het belang spoedeisend is. De partijen mogen alleen bewijsstukken inbrengen waar nog genoeg tijd voor is. (Voor getuigenverhoor is meestal geen tijd). De uitspraak is een voorlopige. De partijen kunnen daarna een bodemprocedure starten, wat in feite een gewone rechtzaak is als alle andere, waarna de voorlopige uitspraak niet meer telt.
Dus een summary judgment is onmogelijk als het bewijs niet zonneklaar is, een kort-geding uitspraak is wel mogelijk als het bewijs te beperkt is om een definitieve uitspraak te doen.
Een summary judgment is net zo definitief als een gewone uitspraak (er is wel beroep mogelijk), terwijl een kort-geding uitspraak een voorlopig karakter heeft
Ik vond nog een ander artikel, dat nog geschikter is als interwiki: en:Preliminary injunction. Ook daar zijn wel weer verschillen voor te vinden. Een kort-geding is een kort maar compleet proces en een preliminary injunction is slechts een onderdeel van een proces. Maar de vier criteria die op en:Preliminary injunction worden genoemd, lijken sterk op de voorwaarden voor een kort geding. Johan Lont (voorbehoud) 28 sep 2007 14:20 (CEST)[reageer]
Hoewel het lemma pretendeert ook een algemene inleiding over Kort geding te geven is het feitelijk alleen een korte beschrijving van het KG in NL en B. Een interwikilink zou daarom naar een lemma in een andere taal moeten verwijzen die ook het NL en B kort geding behandelen. Een interwikilink naar een vergelijkbaar soort procedure in het recht van die andere taal (wat eigenlijk dus al een beetje onzinnig is, heb je het dan over de VS,het VK, Canada, Australie; Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland) lijkt mij geen goed idee. Peter boelens 28 sep 2007 14:27 (CEST)[reageer]
Je kunt de interwiki-link ook weglaten. Dit soort situaties komt vaak voor. Ik kies er dan meestal voor om toch een interwiki-link te maken naar iets wat er een beetje in de buurt zit, ook al behandelt het de situatie voor een bepaald land. Ik doe dat omdat het me toch wel interessant lijkt voor de lezer, terwijl uit de tekst van de artikelen wel duidelijk wordt om welk land of welke landen het gaat. Johan Lont (voorbehoud) 28 sep 2007 14:40 (CEST)[reageer]

Als ik uit bovenstaande een conclusie trek is dat de volgende: geen interwikilink behalve als in de andere (bv. Engelse) taal de Nederlandse situatie wordt uitgelegd in een artikel, maar toch de wens om de lezer een link te geven naar een —tot op zekere hoogte— equivalent artikel in die taal. Om aan beide te voldoen kunnen we in dit geval onderaan de tekst een aantal verwijzingen, dus externe links, zetten naar de artikelen in een andere taal? Is dat een werkbaar compromis? Dus in dit geval misschien de drie genoemde Engelstalige links? Een andere oplossing is gewoon niks doen. Is ook goed. Het is alleen lastig zoeken, zoals ik ervoer, om wat meer kennis "over de grens" te vinden. VanBuren 28 sep 2007 15:14 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Kort geding. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 dec 2019 09:09 (CET)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Kort_geding zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links in de bronvermelding in het artikel zelf kunnen worden meegenomen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 1 nov 2021 06:16 (CET)[reageer]