Overleg:Kredietcrisis/Archief/jan 2010

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door MartinD in het onderwerp Bericht van het front

{{subst:Overleg:Kredietcrisis/SubstArchief}}

Bronnen weggemoffeld[brontekst bewerken]

Waarom zijn de bronnen in dit artikel weggemoffeld? Een belangrijk kenmerk van kwaliteitsartikelen in de etalage is juist de onderbouwing met bronnen, en door het nu in zo'n akelig klein scherm te proppen krijg ik bijna het idee dat het minder belangrijk gevonden wordt dan de rest van de tekst. Compro 18 jan 2010 05:57 (CET)Reageren

Het gaat in totaal om 185 bronvermeldingen. Op een gegeven moment hebben wij (MartinD en enkele ander betrokken personen) er voor gekozen de bronnen een minder prominente plaats te geven door ze in een schuifvenster te plaatsen. Alle bronnen zijn nog steeds beschikbaar maar het vormt nu niet een enorme lap tekst, maar slechts een bescheiden box. Eddy Landzaat 18 jan 2010 11:01 (CET)Reageren
Om aan je verzoek tegemoet te komen heb ik de referentiebox groter gemaakt (feitelijk verdubbelt in hoogte). Is dit beter zo? Eddy Landzaat 18 jan 2010 11:07 (CET)Reageren

Bericht van het front[brontekst bewerken]

Beste collega's,

De kredietcrisis beheerst niet meer de voorpagina's. Misschien is het nuttig als ik jullie even een tussenstand geef. Het bankwezen is duidelijk aan de beterende hand, hoewel nog tamelijk zwak. Er worden plannen gemaakt om de hoeveelheid steun af te bouwen, tempo en omvang is nog nader te bepalen.

Wat roet in het eten zou kunnen gooien is een herleving van de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. Ik sluit dat zelf allerminst uit: het HAMP-programma is tot dusver bepaald geen succes, de betalingsachterstanden nemen volgens mij nog steeds toe (over een maand nieuwe cijfers), de stijging van de woningprijzen is weer bijna tot stilstand gekomen, er worden in 2010 en 2011 een hele hoop betalingsschema's van option-ARM hypotheken herzien. Verder is de Fed binnenkort door zijn budget voor het opkopen van mortgage-backed securities heen. (Hoewel ik niet uitsluit dat ze gewoon om extra budget gaan vragen, of gewoon doorgaan met opkopen en dan maar zonder budget, jammer dan.) Verder zou de wel erg grote rol van Freddie en Fannie binnenkort tot politieke problemen kunnen leiden. Tenslotte kom ik steeds vaker verhalen tegen over "walking away": de in een aantal Amerikaanse staten bestaande mogelijkheid om tegen je bank te zeggen: hier heb je het huis, barst maar met je hypotheek, en een prettige dag nog verder.

Een probleem uit een heel andere hoek is dat ik het idee heb dat de hoeveelheid schulden die inmiddels zijn ontstaan -en die niet alleen uit de kredietcrisis voortvloeien- tot problemen gaan leiden, zowel bij particulieren als bij overheden. Bij die overheden hebben we toch een gestaag stijgende staatsschuld, en op enig moment gaan beleggers zich toch afvragen "is land X nog wel in staat zijn schulden te betalen?" En dan dumpen ze die staatsleningen. Land X kan dan een tamelijk acuut probleem hebben.

Griekse staatsleningen hebben vandaag onder uit de zak gehad. Benieuwd of dat de aftrap was. Best mogelijk. Griekenland had het ook wel erg bont gemaakt, maar je weet nooit waar de financiële markten plotseling natte oksels van krijgen. Spanje lijkt me ook een geschikte kandidaat.

McKinsey heeft juist een lijvig rapport gepubliceerd getoteld Debt and Deleveraging, te vinden op http://www.mckinsey.com/mgi/publications/debt_and_deleveraging/index.asp. De conclusie: de berg schulden is zo groot dat we er zes tot zeven jaar over zullen doen om hem af te graven.

Kort en goed: ik zie aankomen dat de financiële crisis van karakter gaat veranderen. Niet meer een acute liquiditeitscrisis in alleen het bankwezen, maar een algemene schuldencrisis.

Het is nog te prematuur om hier in het artikel veel over te zeggen, maar ik wilde jullie toch alvast deelgenoot maken van mijn gevoelens. Gewoon om te voorkomen dat iemand gaat denken dat we het nu wel achter de rug hebben.

Ik zal proberen de komende tijd nog wat cijfers over schulden bij elkaar te harken en in leuke plaatjes te verwerken.

Groet, MartinD 20 jan 2010 19:38 (CET)Reageren

Zie wijziging van vandaag. MartinD 24 jan 2010 15:30 (CET)Reageren