Overleg:Lennonmuur

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Hallo[brontekst bewerken]

Hallo allemaal, ik heb gisteren deze pagina aangemaakt omdat ik het een superleuke manier vind om politieke signalen af te geven. Bovendien is het volledig vreedzaam en kleurrijk. Voeg graag dingen aan deze pagina toe. Is alleen maar leuk.
Ik ben me ervan bewust dat de referenties die ik gebruikt heb in principe terug te vinden zijn in andere Wikipedia pagina's (Engelse) en ik heb ook niet alle referentie helemaal nagelezen. Ik vind het een goed idee om die referenties er bij te houden. Maar, het staat jullie vrij om de boel op te schonen en de Wikipedia "licht" te houden. :)
Succes ermee!
2019OutlaweD (overleg) 22 aug 2019 07:02 (CEST)Reageren


Bloemrijk en bloeien[brontekst bewerken]

Ik heb in beginsel deze pagina (gebrekkig) vertaald uit het Engels. Vooral Take Mirrenberg heeft hier veel aan gedaan en het is een mooie pagina geworden. MAAR, er is 1 dingetje wat ik graag terug zou willen plaatsen. Nu staat er in het artikel "bloemrijk versierd", maar de bron heeft het over "in bloei gezet" (met kleurrijke post-its met democratische wensen er op). Ik vond dat erg leuk gezegd. Ik zou het er graag weer in zetten. Ik lees graag bijval of andere meningen.
2019OutlaweD (overleg) 30 aug 2019 21:41 (CEST)Reageren
Ik had daar nou juist goed over nagedacht. Mijn overwegingen waren:
  1. Er stond: "(...) werden overal door de hele stad Hong Kong (...) Lennon muren "in bloei" (...) gezet met kleurrijke post-it berichtjes." Nu was er sprake van een gewone muur die een Lennonmuur werd pas nadat er post-its zijn opgeplakt. Er is dus geen Lennonmuur in bloei gezet.
  2. De bron die voor bovenstaande formulering is gebruikt, spreekt niet van muren die in bloei zijn gezet. De bron zegt: "Een oud Chinees idioom is de afgelopen dagen de belangrijkste slogan van het sociale discours van Hong Kong geworden. Pien Dei Hoi Fa - overal bloeiende bloemen - is de term die wordt gebruikt om de opkomst van lokale protesten en zogenaamde Lennon-muren, kleurrijke collages van plakkerige labels met politieke boodschappen, die overal in Hong Kong opduiken, te beschrijven." Dus: het is een term waarmee zowel de protesten als de muren worden aangeduid.
  3. De uitdrukking "(...) muren werden in bloei gezet (...)" kan natuurlijk worden gebruikt, omdanks dat die niet zó in de bron staat. Maar ik vind dat dan weer te poëtisch voor een encyclopedie. Ik heb het daarom veranderd in "bloemrijk versierd"; wat mij betreft een mooie en correcte Nederlandse weergave van wat de schrijver bedoelde.
  4. De term bloemrijk - in de taalkundige betekenis - refereert ook aan de bonte verzameling teksten die mensen noteerden op de briefjes.
Als de term overal bloeiende bloemen (遍地開花) als slogan belangrijk is omdat onder deze naam het protest gekend is, dan kan dat natuurlijk worden toegevoegd. Maar dat vind ik eerlijk gezegd iets voor het artikel over de protesten zelf; in dit artikel is het bijzaak. Take Mirrenberg (overleg) 30 aug 2019 22:36 (CEST)Reageren
Ik begrijp je gedachte. Ik had trouwens niet verwacht dat je er zoveel tijd in gestoken zou hebben.
MAAR,
De Lennonmuur was ook ooit een normale muur die voor politieke uitingen gebruikt is gaan worden. Dat kan je opvatten als protesten tegen de gang van zaken in meer of mindere mate.
In Hong Kong is 1 muur speciaal neergezet bij het regeringsgebouw, de andere Lennonmuren zijn normale muren. 1 is een tunnel. Ik ken ze niet allemaal. Maar, al die Lennonmuren zijn in dezelfde periode (ik dacht zelfs op dezelfde dag) aangemaakt om zo te protesteren tegen de uitleveringswet (ik zag dat je ook in dat artikel actief bent) en om democratische wensen voor Hong Kong op te schrijven.
De muren zijn in ieder geval de protesten op die dag geweest. Dat is dus een verduidelijking van hetzelfde.
Anyway, ik heb het niet als slogan toegevoegd, ik vond het gewoon mooi gezegd. Allerlei demonstranten hebben die muren in bloei gezet met allemaal 1 democratische wens op een kleurrijk papiertje. Ik vind bloemrijk versierd minderpassend, omdat er geen bloemen bij zitten zeg maar.
Ok, nu je mijn overweging leest, vind jij het dan ok als ik dat verander? Ik vind jouw versie ook ok trouwens, maar ik vind deze leuker. :)
2019OutlaweD (overleg) 31 aug 2019 13:20 (CEST)Reageren

Aantallen[brontekst bewerken]

1) De demonstraties gaan om 1,7 miljoen mensen (25% van de inwoners). Iedereen is het eens met de standpunten van de demonstranten (=7 miljoen mensen); niet met alle daden. Het zijn er niet duizenden. Er zijn zelfs demonstranten de muren dagelijks aan het bewaken, omdat de politie de poost-it's eraf haalde. De enige reden is dat er nergens getallen genoemd worden. Maar denk aan 163 Lennonmuren met 10000 post-its ongeveer. Kijk maar naar de foto's van allerlei plaatsen. 2) Het aantal demonstraties kan je nazoeken 4 maanden, bijna dagelijks en op meerdere plaatsen per dag. Honderden demonstraties. Er zit een grens aan wat een mens op Wikipedia kan zetten, maar hier staan er al honderden:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_early_2019_Hong_Kong_anti-extradition_bill_protests
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_July_2019_Hong_Kong_anti-extradition_bill_protests
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_August_2019_Hong_Kong_anti-extradition_bill_protests
2019OutlaweD overleg 31 aug 2019 21:15 (CEST)Reageren
Beste 2019OutlaweD, zoals elders aangegeven beschrijven we wat de betrouwbare bronnen beschreven hebben. In de vermelde bron las ik over duizenden post-its dus heb ik dat ervan gemaakt. Als je een andere bron hebt die jouw waarneming/bewering kan ondersteunen, kan je dit wijzigen, maar Wikipedia is er niet om 'burgerjournalistiek' te bedrijven of zelf die aantallen te gaan schatten. (Die 1,7 miljoen mensen hebben ook niet allemaal een post-it op de Lennonmuur bij het regeringsgebouw opgehangen lijkt me.)
Ik heb je gevolgd in 'honderden', dus dat lijkt me dan inderdaad een goed aantal. De bronvraag heb ik weggehaald, de datering 'maanden lang' gespecificeerd naar 'acht maanden lang'.
Encycloon (overleg) 31 aug 2019 21:30 (CEST)Reageren
Ik denk dat er veel meer mensen post-it's opgehangen hebben dan dat er mensen zijn gaan demonstreren. Hoeveel mensen ken jij die in de stromende regen met traangas beschoten willen worden ongeveer 12 uur lang? In Hong Kong waren dat er 1,7 miljoen....
Vandaar de link naar de foto's. Niemand gaat die post-it's tellen natuurlijk!
2019OutlaweD (overleg) 31 aug 2019 21:58 (CEST)Reageren
Als het niet in een betrouwbare bron staat, mag je geen eigen schatting gebruiken. Als niemand ze telt, pech gehad. Floortje Désirée (overleg) 31 aug 2019 22:00 (CEST)Reageren
Ik haat mijn geweten.
2019OutlaweD (overleg) 31 aug 2019 23:54 (CEST)Reageren
Het gaat (nog steeds) om de passage:

Tijdens de protesten in Hongkong in 2014 was bij het regeringsgebouw een Lennonmuur opgericht. Er werden duizenden kleurrijke post-it-briefjes opgehangen, waarop mensen democratische wensen voor Hongkong hadden geschreven.[1]

Wat je verder over aantallen mensen en totaal aantal Lennonmuren zegt heeft dus geen belang voor deze bewering - het gaat om de post-its op de Lennonmuur bij het regeringsgebouw in 2014; waar keurig een bron achter staat die de lading dekt. Als er een betrouwbare bron is die totaalaantallen heeft geschat, is dat natuurlijk welkom, maar zo niet hoort het niet op Wikipedia. Encycloon (overleg) 1 sep 2019 14:04 (CEST)Reageren
Foto's zijn toch ook bronnen? We kunnen duidelijk zien op de foto's dat het niet gaat om slechts een paar duizend post-it's. Dat is waarom ik met die foto's kwam.
2019OutlaweD (overleg) 1 sep 2019 21:54 (CEST)Reageren
Nogmaals: het gaat om de post-its op de Lennonmuur bij het regeringsgebouw in 2014. Niet om totaalaantallen.
Daarnaast betekent 'duizenden' niet per se 'slechts een paar duizend'. 'Vele duizenden' kunnen we niet zelf concluderen op basis van wat we zelf op foto's zien. Encycloon (overleg) 1 sep 2019 22:08 (CEST)Reageren
Je hebt wel een beetje een klein puntje mbt dat het om die ene Lennonmuur gaat.
Ik geef me gewonnen :)
2019OutlaweD (overleg) 1 sep 2019 23:23 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lennonmuur. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 mrt 2020 21:35 (CET)Reageren

  1. Art Spawned by Hong Kong Protest; Now to Make It Live On. The New York Times. Geraadpleegd op 9 July 2019.