Naar inhoud springen

Overleg:MPEG-1 Layer 3

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door 82.92.21.227 in het onderwerp In het stuk over MP3 patenten...
Thomson Multimedia en het Fraunhofer instituut hebben na het grote succes van het MP3-formaat ook verschillende verbeterde versies ontwikkeld: MP3-Pro en MPEG4.

MPEG4 is niet een audiocompressie techniek, maar een benaming voor zowel video als audio compressietechnieken. AAC (Advanced Audio Coding) is het audiogedeelte van de MPEG4 standaard.

geciteerd uit de tekst:

Regelmatig worden door de eigenaar van de patenten mensen voor het gerecht gedaagd omdat ze illegaal van MP3 gebruik maken.

Volgensmij heeft dit niet met patenten te maken, maar met auteursrechten (copyrights) op de musiek, daarom verwijderd.

Het is zo dat het onmogelijk is om een MP3-encoder te maken zonder een aantal patenten te schenden. Of er werkelijk voor aangeklaagd wordt weet ik niet (eens opzoeken?) Wilinckx 8 nov 2003 13:14 (CET)Reageren



CD versus MP3[brontekst bewerken]

Wat recentelijk onder audio pro's wel een grappig discussie-punt is geworden;

Is CD wel beter dan MP3 ?

Als je CD (Red Book audio) en Jitter behandelt op kwaliteitsgebied betreffende geluidsweergave, dan is het interessant te beseffen dat je met de huidige geluidskaarten (zoals die van bijv. echoaudio.com) aanzienlijk hogere kwaliteit A>D / D>A conversie haalt dan die van de gemiddelde hifi CD-speler of DAT-recorder. Alleen maar logisch, omdat steeds meer audiokaarten standaard 20 bit resolutie over het gehele traject vast kunnen houden, en steeds meer zelfs ook al 24 bit. Terwijl de DACs in hifi-spelers meestal veel minder cutting-edge zijn, ze hoeven immers die resoluties niet aan te kunnen (een CDDA is 'toch maar' 16/17 bit).

En wat we dan vooral moeten beseffen, dat is dat je op een PC geluid kunt vastleggen binnen 48 kHz samplefrequentie bij 32 binary digits 'floating' of 24 bit statisch, en dat je vervolgens direct uit dat geluid, ZONDER extra bewerking/DSP, MP3 of OGG bestanden kunt genereren. Dit is bij CDDA (Red Book) niet mogelijk (je zult daarvoor altijd eerst moeten ditheren naar 44.1 kHz 16 bit PCM, en moeten uitzoeken waar de maximale saturatie zit e.d.).
Het is dus maar zeer de vraag of je, ondanks de destructie die door compressie naar MP3 of OGG ontstaat, met CD wel over 'hogere kwaliteit' of 'meer high-end' kunt spreken dan bij het afspelen van een (bijv. ~300 kbps) MP3 of OGG bestand.
De situatie waarbij de Red Book CD beter is ligt steeds verder van ons vandaan, naarmate de PC's meer professioneel in worden gezet, wat we heel erg veel zien gebeuren. De PC hangt al bijna standaard bij mensen aan hun stereo-installatie (als ze die nog nodig hebben)...

Julius

In het stuk over MP3 patenten...[brontekst bewerken]

Deze tekst klopt niet: "Het is in dit geval overigens slechts het naamgebruik (de extensie .mp3) wat wordt gedoogd, want de eigenlijke code staat los van die waar patenten op bestaan. Het gebruik van bijv. LAME encoder is derhalve niet illegaal, het gebruik van de naam "mp3" is het werkelijke discussiepunt in dezen."

Een octrooi verbiedt het commercieel toepassen of verkopen van een uitvinding. Daarbij maakt het niet uit welke implementatie wordt gebruikt, en ook niet welke extensie het eindresultaat krijgt. De enige vraag is of de gepatenteerde techniek is gebruikt om de bestanden te maken.

Als je dus de Fraunhofer-technieken toepast om muziek te comprimeren, en je noemt dat "ABC" bestanden in plaats van "MP3", dan maak je nog steeds inbreuk.

Verder heb ik een link toegevoegd naar een verklaring van Thomson over dit onderwerp.

Iemand heeft die opmerking met .mp3 weer teruggezet, zonder uit te leggen waarom. Het lijkt me ook volstrekt onlogisch dat de bestandsnaam relevant is bij mogelijke inbreuk op een patent. Het is wel zo dat open source encoders worden gedoogd, dus dat heb ik laten staan. 82.92.21.227 8 mrt 2006 20:58 (CET)Reageren

Het gebruik van het woord "patent" is eigenlijk onjuist: Nederland kent (slechts) het "octrooi".

FLAC gratis voor niet-commercieel gebruik?[brontekst bewerken]

Andere alternatieven zijn gratis voor non-commercieel gebruik, zoals SHN en FLAC.

Voor zover ik weet zijn ze ook voor commercieel gebruik gratis, maar ik weet niet helemaal hoe ik dat hier het beste kan verbeteren... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.10.89.104 (overleg · bijdragen)