Overleg:Maria I van Engeland

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Pieter1 in het onderwerp Mary of Maria

Volgende tekst komt van Mary I van Engeland (dubbel lemma) Kan nog vergeleken worden voor mogelijke aanvulling


Mary I (1516 - 1558)


Mary I was de eerste koningin die Engeland in haar eigen recht kon regeren, ze werd "Bloody Mary" genoemd. Als dochter van koning Henry VIII en Catherine van Aragon, was Mary's leven totaal verwoest toen Henry een scheiding aanvroeg met Catherine om Anne Boleyn te trouwen. Hij beweerde dat de trouwerij met Catherine illegaal was, als Catherine getrouwd was geweest met zijn overleden broer, Arthur. De paus stond niet toe dat Henry met Anne mocht trouwen en in 1534, verbrak Henry zijn band met Rome en trouwde in een kerk in Engeland.

Henry's protesten brachten Mary helemaal van stuk. Nadat Anne Boleyn en Henry samen nog een dochter kregen, Elizabeth, Anne verbood Mary enig verband met haar moeder en daarmee gelijk Mary's recht op de troon. Mary zag haar moeder nooit weer.

Hoe dan ook, Anne viel ook uit Henry's smaak. Henry smeekte Mary dat ze de illegale trouw van hem en haar moeder zou bewijzen. Raar genoeg deed ze dat en Henry beloonde haar met het recht op de troon vanwege haar positie. In 1544, toch nog illegaal verklaard, was ze succesvol op de troon. Edward VI verzocht zijn vader in 1547 om de protestanten te steuen. Mary was echter Katoliek verklaard. Wanneer het duidelijk was dat Edward stierf, werd Northumberland door Lady Jane Grey, zijn dochter, geregeerd in Mary's plaats.

Na de dood van Edward, was Lady Jane geen geliefd koningin. Engeland was het niet met haar eens. In die tijd nam Mary haar positie in Londen. Eenmaal weer koningin, wilde ze het katholieke geloof terug en trouwen met Phillip II van Spanje, maar ook hij was niet geliefd. Dus de meeste in Engeland boodden hun interesse aan de protestantse kerk, en deze verdiende dan ook meer geld.

In 1554 werd Mary verliefd op Sir Thomas Wyatt. Maar aangezien haar geloof trouwde ze Phillip II en bracht het Katholieke geloof terug, en in drie jaar, werden 300 protestanten op de brandstapel verbrand, vandaar de nickname "Bloody Mary". Ze kreeg voor de de schuld voor het uitkiezen van de beul, en ook Phillip II werd gehaat. Kinderloos, ziek en depressief stierf Mary in 1558. Haar hoop voor een katholiek Engeland stierf met haar.

Mary of Maria[brontekst bewerken]

Waarom heet deze vrouw, algemeen in het Nederlandse taalgebied bekend als Mary Tudor, in de tekst telkens Maria? Dit nav. een anonieme wijziging vandaag die door Känsterle is teruggedraaid. En in analogie, waarom heet haar minder bekende voorgangster Jane Grey niet Janet, en nog een eerdere vorst Edward VI van Engeland, niet gewoon Eduard? Ik begrijp de systematiek niet, en bovendien begrijp ik niet dat een gebruikelijke naam niet wordt gebruikt. Heel graag een toelichting over het terugdraaien van wijzigingen. Pieter1..overleg.. 15 feb 2006 18:58 (CET)Reageren

Encarta heeft haar in ieder geval als Maria. Ik vind Mary ook best, maar dan moeten haar naamgenoten ook hernoemd worden. Waarom Jane Janet zou zijn is me onduidelijk, haar Nederlandse naam lijkt me Johanna, maar die zie je eigenlijk nooit. Wat betreft de Edwards: ik weet niet waarom die niet onder Eduard staan eigenlijk, die vernederlandsing is tamelijk gangbaar inderdaad. Känsterle 15 feb 2006 19:05 (CET)Reageren

Oke, als Encarta de norm is zij dat zo. Ik heb het gecheckt via NRC, ze zijn daar wel consequenter met Eduard. Dat Jane Johanna was wist ik niet, weer wat geleerd. Pieter1..overleg.. 15 feb 2006 19:11 (CET)Reageren

Is hier ook geen sprookje over gemaakt( spiegel, bloody mary) ? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 78.21.169.59 (overleg · bijdragen)