Overleg:Miklós Horthy

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 maanden geleden door Henk van Haandel in het onderwerp Vleugeladjudant

Met waardering het artikel over Nicolaas Horthy gelezen, maar de vrijheid genomen om enkele fouten te verbeteren. Daarvoor is Wikipedia tenslotte toch ook bedoeld, nietwaar.

In de introductie veranderd '1930' in '1920'. Horthy is vanaf 1920 regent van Hongarije geweest, en daarmee ook staatshoofd van Hongarije. Om precies te zijn: van 1920 tot 1944. Dat is ook in overeenstemming met wat later in het artikel gezegd wordt: 'Op 1 maart 1920 benoemde de nieuwe regering Horthy tot regent van het koninkrijk Hongarije'. Horthy is trouwens niet door een regering tot regent benoemd, maar door het parlement. Ook dat heb ik aangepast.

Aangaande vroege carrière: Horthy is nooit tot admiraal benoemd. Hij was aanvankelijk 'konteradmiral' (wij noemen dat Schout bij Nacht) en is later benoemd tot vice-admiraal. Ook dat heb ik aangepast.

Aangaande: 'Regent van Hongarije'. De zin: 'In 1930 werd Horthy tot regent voor het leven benoemd en poogde hij een soort dynastie te creëren', heb ik in z'n geheel verwijderd omdat dat niet juist is. Horthy is nooit tot regent voor het leven benoemd. Toen hij tot regent werd benoemd is er geen termijn vastgesteld. Dat was dus voor onbepaalde tijd. Er was dus ook geen noodzaak om hem later voor het leven te benoemen. Dat hij een soort dynasty heeft proberen te vestigen, daarover zijn de meningen zeer verdeeld. Hijzelf heeft dat in zijn memoires zeer nadrukkelijk ontkend. Het is waar dat er politici waren (en familieleden) die wel met die gedachte hebben gespeeld, vanwege het onoplosbare probleem van zijn (eventuele) opvolging. Het is waar dat zijn zoon Istvan in 1942 is benoemd (door het parlement) tot vice-regent, om Horthy's taken te verlichten. Echter nadrukkelijk zonder het recht van opvolging. Het is ook waar dat Horthy er wellicht zelf niet ongevoelig voor was, ijdel als hij was. Istvan zou hem ook zeker zijn opgevolgd als deze niet voortijdig in 1942 bij een vliegtuigongeluk was omgekomen. Maar het gaat te ver om in dit verband categorisch te stellen dat Horthy probeerde een dynasty te vestigen.

De zin: 'Vanaf het eind van de jaren twintig vestigde hij een dictatuur' heb ik verwijderd, daar dit niet juist is. Horthy heeft nooit een dictatuur gevestigd. Hongarije was van 1920 tot 1946 een koninkrijk en een parlementaire democratie. Hoewel je bij het democratische gehalte wel een vraagteken kunt stellen. Maar hij heeft nooit per decreet geregeerd. Hij had weliswaar vergaande bevoegdheden en heeft die zeker tijdens zijn regering ook weten uit te breiden, maar een dictatuur is Hongarije zeker niet geweest; niet dejure en niet defacto. Horthy benoemde weliswaar zijn premiers, maar die hadden een grote vrijheid van handelen en raadpleegden Horthy vaker niet dan wel. Tot zijn grote ongenoegen. Ook Horthy's premiers konden niet regeren zonder een meerderheid in het parlement.

Tot overmaat: zijn premier Istvan Bethlen had tot 1931 de touwtjes strak in handen en was altijd wars van uitbreiding van de macht van de regent. Pas daarna kreeg Horthy wat meer vrijheid om zijn stempel op het beleid te drukken. Zijn bevoegdheden werden in 1937 wel uitgebreid, maar in de praktijk maakte dat weinig verschil.

Ik baseer me uiteraard op bronnen. De voornaamste bron is de biografie over Horthy van Thomas Sakmyster: 'Admiral on a Horsback'. Een belangrijke bron is ook het diverse werk van de Engelse historicus Macartney. Ondermeer 'October Fiftheen'. Maar ook ander bronnen verschillen niet over deze feiten. Zie ook de Engelse versie van Wikipedia over Horthy, waamee ik dit artikel meer in overeenstemming heb gebracht.

--Fransa 2 jan 2010 01:38 (CET)Reageren

Horthy en de Joden[brontekst bewerken]

In de huidige tekst wordt gesteld dat Horthy gedurende zijn ballingschap in Estoril financieel werd ondersteund door Hongaarse joden. Dit lijkt me onwaarschijnlijk, daar een paar alinea's eerder wordt gezegd dat onder Horthy's bewind het antisemitisme in Hongarije toenam. Hij zal daar zelf vast wel aan meegeholpen hebben, of het in ieder geval niet hebben bestreden. Gezien zijn profiel (stoere militair, regent, communistenhater, bewonderaar van Hitler) lijkt hij mij geen Jodenvriend. Maar misschien heb ik het mis? Hansung (overleg) 19 nov 2017 22:18 (CET)Reageren

Vleugeladjudant[brontekst bewerken]

wat doet een Vleugeladjudant Qx12 (overleg) 7 okt 2023 10:20 (CEST)Reageren

Dat was vroeger een verbindingsofficier tussen de veldheer en een legervleugel. Later werd het de rang van een stafofficier van een monarch en in die betekenis is het hier gebruikt. Henk van Haandel (overleg) 8 okt 2023 11:26 (CEST)Reageren