Overleg:Moutwijn

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Brimz
Anker Weesp jenever

Past deze afbeelding hier? Lotje (overleg) 26 mrt 2018 16:44 (CEST)Reageren

Waar op de afbeelding kan de lezer het onderwerp van het artikel terugvinden, Lotje? Brimz (overleg) 26 mrt 2018 21:08 (CEST)Reageren

definitie van whisky[brontekst bewerken]

"Bij whisky wordt onderscheid gemaakt tussen malt whisky (100% moutwijn), grain whisky (100% ethylalcohol) en blended whisky (een mengsel van beide)"

Zo staat het in de tekst. Maar dat is, wat betreft grain whisky en blended, niet juist! Grain whisky is drank gemaakt van vergiste graanbeslag, waarbei deel van gebruikte graan, of helemaal van gebruikte graan, volle korrel is, dus niet gemout. Deze mag meerdere keren distilleerd worden (zelfs 2 keer moet!), maar nooit boven de 94% alc. vol, wat betekent dat zo verkregen distillaat geen ethylalcohol is maar distillaat van graan. Vervolgens moet deze moutwijn minimaal 3 jaar in een eiken vat rijpen. Blenden whisky betekent dat verschillende whisky`s gemengd zijn en, ondanks het feit dat meestal de grote deel grains whisky is, en een deel mout whisky, in principe is niet van belang voor de definitie. Een blended whisky kan ook een blended malt zijn of een pure blended grain.