Overleg:Omphalos (Delphi)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door 86.82.79.207

Het is niet waar dat de Pythia boven een scheur met bedwelmende dampen zat. De Pythia was een wijze oude vrouw en van de meeste vragen die ze moest beantwoorden was óf het antwoord duidelijk óf ze verzon een dubbelzinnig antwoord. 86.82.79.207 22 dec 2009 13:43 (CET)Reageren

Eerste alinea[brontekst bewerken]

Ik vind de eerste alinea erg slecht geschreven en het is vrij onduidelijk waar het over gaat, met name het gedeelte: "De omphalos sloot geen scheur in de aarde af vanwaaruit zwavel of benzeenhoudende gassen van vulkanische oorsprong ontsnapten. In de omgeving van Delphi zijn géén scheuren gevonden. Dit is een wijdverspeid verhaal. Aangenomen wordt dat er de zieneres niet bedwelmd was. De Pythia, een zieneres, zat op een driepotige zetel boven de omphalos". M.i. een beetje een onsamenhangend geheel.

Tegenspraak met artikel over Orakel van Delphi[brontekst bewerken]

De Omphalos wordt ook genoemd in het artikel Orakel van Delphi. Daar wordt diep ingegaan op de wetenschappelijke achtergrond van de hallucinaties verwekkende dampen en de scheuren in de aarde, compleet met bronvermelding. Dat spreekt de informatie in dit artikel, dat hierover geen bronvermelding heeft, tegen. Ik ben geen kenner van de materie, maar het lijkt me beter als de artikelen op dat punt met elkaar in overeenstemming komen of minstens worden genuanceerd. Stern 12 nov 2012 22:24 (CET)