Naar inhoud springen

Overleg:Onderhoudsbeurt

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Lexw in het onderwerp Pianostemmen

Pianostemmen[brontekst bewerken]

Dit is volgens mij niet echt in de juiste taal geschreven voor een encyclopedie-artikel: Piano's en vleugels bijvoorbeeld moeten niet alleen regelmatig gestemd worden (mistens één keer per jaar, liever vaker), maar zij moeten ook eens in de zoveel jaar een grote onderhoudsbeurt hebben. Hoe vaak dit nodig is hangt van de intensiviteit van het gebruik af en van de eisen die de gebruikers stellen. Dit onderhoud bestaat uit het schoonmaken, afregelen van het mechaniek en het vervangen van versleten onderdelen. Door slijtage en comprimeren van vilt en leer gaat een piano of vleugel minder nauwkeurig spelen. Een pianotechnicus kan dit weer in orde brengen door de diverse stelschroeven in de juiste positie te zetten. Vaak wordt dit te lang uitgesteld waardoor er onnodige schade ontstaat en het speelplezier afneemt tot dat het een oude rammelkast geworden is. Als uw pianostemmer niet instaat is dit voor u te doen (omdat niet alle pianostemmers volledig geschoold zijn in de pianotechniek) vraag dan of hij een collega weet die het wel kan. Piano hamerkoppen die door veel gebruik plat en hard geworden zijn moeten weer in model geschuurd worden en op de juiste hardheid gebracht worden. Dit noemt men intoneren. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 62.195.175.193 (overleg|bijdragen) .

Ik ben het geheel met je eens. De reclamefoldertekst heb ik dan ook verwijderd. Bedankt voor je opmerkzaamheid. Lexw 4 mei 2007 19:56 (CEST)Reageren

De onderhoudsbeurten worden uitgevoerd aan de hand van een schema of checklist. Omdat die lijst op het internet moeilijk of niet te vinden is lijkt het handig er hier een te plaatsen. He60nk (overleg) 13 maart 2011 20:36 (CET)