Overleg:Ork

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Bedwyr in het onderwerp Orks en Aardmannen

Aardmannen[brontekst bewerken]

Ik ben het er niet mee eens dat er met Aardmannen automatisch doorverwezen wordt naar Orks, evenals dat Aardmannetje automatisch doorverwijst naar Stokstaartje. Aardmannetjes zijn authentieke kabouterachtige sprookjeswezens uit West-Europa, los van de Orks.

Het verwijst door naar de doorverwijspagina. Niemand heeft blijkbaar nog een artikel geschreven over de mythologische/folkloristische aardman. Bij Tolkien zijn de twee synoniem, en waarschijnlijk is het dus gewoon omdat het andere artikel (nog) niet bestaat. Bedwyr 5 feb 2008 14:40 (CET)Reageren

Titel[brontekst bewerken]

Eigenlijk is het niet terecht dat op deze pagina alleen de Orks van Tolkien behandeld worden, want er zijn nog veel meer Orks in andere verhalen en spellen verschenen. Dan zou deze pagina Orks(Tolkien) moeten heten.

Precies! I Vegeta 22 okt 2006 00:22 (CEST)Reageren
Ik heb hierbij het artikel een algemenere betekenis gegeven. I Vegeta 2 dec 2006 12:08 (CET)Reageren

Orks en Aardmannen[brontekst bewerken]

In het artikel wordt gesproken over Orks of Aardmannen. Maar naar mijn weten zijn Orken andere wezens dan Aardmannen. Aardmannen zijn wezens die in grotten wonen, vooral omdat ze een Hekel hebben aan het daglicht. In "De Hobbit" verzeilt Bilbo smamen met de dwergen en Gandalf in een grot met Aardmannen. Orks zijn ook kwaadardige wezen die, zoals in het artikel vermeld waarschijnlijk verminkte elven zijn.

Nee, ze zijn hetzelfde. Zie ook [1]. Yorian 26 okt 2006 18:20 (CEST)Reageren

volgens mij zijn aardmannen anders dan orcs, aardmannen worden vertaald naar goblins in het engels, en er is een verschil tussen goblins en orcs, goblins zijn over het algemeen kleiner en leven ondergronds en hebben meestal geen reden om boven gronds te komen, daarom leven ze ook in moria (en andere bergen), orcs daarin tegen leven wel boven de grond en zijn meer echte strijders. Ik weet het niet zeker, maar dit is wat ik altijd heb begrepen over goblins en orcs.

In De Hobbit worden ze aardmannen (goblins) genoemd, in In de ban van de ring orks (orcs). Ze zijn hetzelfde. Bedwyr 23 okt 2008 13:28 (CEST)Reageren

Synoniem?[brontekst bewerken]

Is het Engelse ogre eigenlijk een synoniem voor ork?

Nee, het Engelse Ogre betekend Oger in het Nederlands. I Vegeta 26 dec 2007 15:13 (CET)Reageren

Sectie toegevoegd: aardmannetjes in volksverhalen[brontekst bewerken]

Ik heb een sectie toegevoegd, waarin ik onder het tussenkopje 'verwantschappen' verbanden leg tussen verschillende aardwezens. Toch staat mijn sectie misschien enigzins los van de rest van het artikel. Meningen zijn welkom: handhaven en uitbreiden als sectie, of toch een apart artikel?

Bertus van Heusden

B222 23 dec 2007 18:50 (CET)Reageren

Apart artikel is beter denk ik. Bedwyr 5 feb 2008 21:22 (CET)Reageren

Gebruik hoofdletters en spelling orks[brontekst bewerken]

Tot zover ik kan nagaan, is er geen reden om orcs (orks) of aardmannen met hoofdletters te schrijven. Als niemand er tegen is stel ik dus voor dit consequent met een kleine letter te schrijven.

Verder ben ik de spelling "ork" nog nooit tegengekomen... Is dit ook een daadwerkelijk gebruikte spelling? De woordenlijst kent de spelling iig niet[2], dus misschien is enkel de Engelse spelling gebruiken beter. Anoko 7 jun 2008 17:58 (CEST)Reageren

Ork is voorzover ik weet de gebruikelijke vertaling in de Nederlandse vertaling van de boeken van Tolkien. Ook worden rassen zoals Elfen, Mensen, Orks, etc. in deze boeken volgens mij steeds met een hoofdletter geschreven. Lijkt me dus niet correct om dit te gaan wijzigen. Wanneer het geen Tolkien gerelateerde orc/ork is, wordt het natuurlijk een ander verhaal. Groet, ArjanHoverleg 9 jun 2008 10:17 (CEST)Reageren