Overleg:Pair van Frankrijk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Muijz in het onderwerp Even tellen

Heeft de naam Paris / Parijs en de adelijke titel Pairs iets met elkaar te maken?[brontekst bewerken]

Dank U--SvenAERTS (overleg) 4 mrt 2011 10:04 (CET)Reageren

Nee. Muijz (overleg) 27 sep 2020 23:19 (CEST)Reageren

Even tellen[brontekst bewerken]

In het artikel valt momenteel te lezen: "In documenten uit 1216 worden 9 pairs genoemd, waarvan 6 kerkelijke en 3 wereldlijke. De kerkelijke pairs waren de aartsbisschop van het aartsbisdom Reims en de bisschoppen van de bisdommen Langres, Beauvais, Châlons en Noyon."
Dat zijn echter slechts vijf kerkelijke pairs, geen zes. (Tel maar na.) Wie werd dan in documenten uit 1216 als zesde kerkelijke pair genoemd? Of waren er in 1216 misschien maar vijf kerkelijke pairs en vier wereldlijke?
"De wereldlijke pairs waren de hertogen van Bourgondië, Normandië en Guyenne, alsook de graaf van Champagne." Dit kunnen alleen maar drie wereldlijke pairs zijn, indien we aannemen dat Normandië en Guyenne samen één hertog hadden. Normandië was echter in 1202 of 1204 onderworpen aan de Franse kroon. Guyenne daarentegen was toen nog Engels, en bleef dit zelfs na de slag bij Bouvines (1214). De Engelse koning was dus in 1216 tevens hertog van Guyenne. Maar niet meer van Normandië.

Iets verder in het artikel staat: "In 1224 wordt ook de graaf van Vlaanderen genoemd, vier jaar later de bisschop van Laon en de graaf van Toulouse."

Het artikel van onze Franstalige collega's (Pairie de France) vermeldt zes kerkelijke pairs - namelijk de vijf die ons artikel ook noemt, plus de bisschop van Laon - en zes wereldlijke: de hertogen van Bourgondië, Normandië, en Aquitanië (dat later Guyenne werd), en de graven van Vlaanderen, Champagne, en Toulouse.

Muijz (overleg) 27 sep 2020 23:19 (CEST)Reageren