Overleg:Parachor

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Paul B

..De parachor zelf heeft geen eenheid... Echt waar? Als je de formule analyseert krijg iets als [m3/mol][kg/s2]1/4, wat nergens op slaat, maar dimensieloos is het in ieder geval niet. Op dit punt klopt het verhaal dus gewoon niet.

..het molair volume is een additieve grootheid.. Nou nee, er kan wel degelijk volumecontractie optreden bij menging. Daarom heb je partiële volumes en zo. Misschien is het bij benadering additief voor vloeistoffen, maar dat is dan nauwelijks nog een argument voor de 'additiviteit' van die 'parachor'.

M.a.w. de wetenschappelijke onderbouwing van het hele verhaal kraakt. Misschien is het maar beter om het hele verhaal te schrappen? Tenzij er uit meer recente literatuur blijkt dat het wel degelijk een bruikbaar begrip is, maar dan zou ik daar graag referenties maar zien.

Gunmhoine (overleg) 5 mrt 2015 21:30 (CET)Reageren

Het kraakt hier niet zoveel als je zou denken. Ter verduidelijking:

a: "geen eenheid" is niet hetzelfde als "geen dimensie". Het betekent eenvoudigweg dat men zegt "de parachor van stof x is 260" en niet "de parachor van stof x is 260 hupsafladders". De parachor is zeker niet dimensieloos zoals je zelf aangeeft. Overigens: er staat nergens in het artikel dat de parachor dimensieloos is.

b: "additieve grootheid" slaat niet op het mengen van stoffen, maar betekent dat de parachor kan berekend worden als de som van de parachorwaarden van de samenstellende delen van een verbinding (afzonderlijke atomen en de bindingen ertussen).

Voor de rest: lees ref. 3 (kan op Google Boeken). "Parachor" duikt nog af en toe op in de wetenschappelijke literatuur, bijvoorbeeld in het artikel van Lemraski en Zobeydi: "Applying parachor method to the prediction of ionic liquids surface tension based on modified group contribution." Journal of Molecular Liquids, Mei 2014, vol. 193, blz. 204. Klever (overleg) 6 mrt 2015 10:40 (CET)Reageren

Het artikel stelt zonder enig voorbehoud "de parachor heeft geen eenheid". Dat is op zijn minst verwarrend, want de parachor heeft wel degelijk een eenheid, namelijk de al genoemde (m3/mol)(kg/s2)1/4. Dat de parachor geen eigen eenheid heeft, en dat de eenheid eigenlijk nooit wordt vermeld bij het rapporteren van waarden, maakt dat niet anders. Het aanmerken van de grootheid als 'additief' lijkt me wel correct: daarvoor hoeft de som niet voor alle combinaties exact te zijn. Het is meer een theoretisch concept. Wel zou er een beter onderscheid kunnen worden gemaakt tussen de parachor als 'zelfstandige' grootheid en zoals gebruikt in groepsbijdragemethoden (waarin men een waarde toekent aan atomen, groepen van atomen, of zelfs individuele bindingen, en dat alles optelt om een waarde te voorspellen voor een molecuul waarvoor men de grootheid nog niet heeft gemeten). Dat laatste lijkt te zijn waar 'ref. 3' het over heeft, alsmede het hierboven geciteerde artikel. Dat is ook specifiek waar het 'additief' betrekking op heeft: dat je überhaupt een groepsbijdragemethode kunt gebruiken waar je dingen optelt. Het zou natuurlijk mooi zijn als er een artikel groepsbijdragemethode zou komen... Paul B (overleg) 26 mrt 2022 12:20 (CET)Reageren