Overleg:Paul Janssen (farmacoloog)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door LimoWreck

Ik heb enkele elementen terug in de ontstane gaten geplaatst + spelfouten en opmaakfouten eruit + de rest wat proberen op te poetsen. Het artikel was immers een amateuristische inconsistente gatenkaas geworden, telegramstijl en onsamenhangend. Uiteraard hoort de lange geschiedenis van het bedrijf hier NIET. Maar wel enkele belangrijke flarden, want die zijn relevant voor het leven van Janssen en zijn verdienste zelf. In de tekst die overbleef stond nog dat het bedrijf "bescheiden" begon, en plots niets samenhangend meer, enkel wat verdwaalde flarden? Als lezer kan je je dan maar enkel afvragen wat daar dan überhaupt zo belangrijk aan is, als het toch maar iemand van een "bescheiden" bedrijf is. Uiteraard moeten enkele krachtlijnen uit de geschiedenis van dat bedrijf (toch in de periode dat Janssen nog leefde) er tussen verwezen zitten.

Vergelijk: in een artikel over bv. een voetballer vertel je ook enkele krachtlijnen van de ploeg of het nationale team in de periode dat hij er speelde (bv. een titel, bekerwinst, omkoopschandaal: ook al was de speler niet de enige die de titel haalde, of niet direct betrokken in een schandaal). In een artikel over een politicus komen ook enkele belangrijke zinnen over relevante gebeurtenissen uit zijn/haar omgeving, regering, etc... ook al was die politicus niet rechtstreeks betrokken. In een biografie van iemand die tijdens de oorlog leefde, of in de geschiedenissectie van een stad, plaats, bedrijf, dat een oorlog meemaakte, komen soms ook enkele algemene "feiten" van die oorlog. Dat allemaal omdat je anders het geheel moeilijk kan kaderen. De biografie moet steek houden: lees je de biografie van een sportclubvoorzitter, dan mag je natuurlijk wel lezen welke prestaties in tussentijd zijn club haalde of hoe die groeide. Enkel moet zo'n biografie niet "de geschiedenis van een organisatie, club, bedrijf" worden: daarvoor zijn er aparte artikelen. Maar je kan pas iemands levensloop volgen wanneer je ook de hoofdlijnen leest van wat er ondertussen met zijn stad, land, bedrijf, club, onderdanen, of wat dan ook gebeurt.

Ik heb hier gepoogd de belangrijkste flarden terug in te verwerken, maar dan erg kernachtig en gesnoeid. Samengevat gaat het eigenlijk slechts om 2 zinnetjes: 1/ overname van het bedrijf in 1961 = redelijk essentiële fase als dat gebeurt met je uit de grond gestampt bedrijf en 2/ 1 zinnetje met het "resultaat", namelijk dat op het eind van zijn leven de man zijn bedrijf belangrijke producten had gemaakt (maar dan op neutrale manier door WGO-verwijzing). Voor de rest heb ik de boel wat proberen vlot te trekken en op te poetsen. Misschien kunnen er nog relevante zaken in, en andere weer uit, maar hopelijk is zo het geheel weer wat beter te volgen. --LimoWreck (overleg) 26 jan 2012 22:26 (CET)Reageren