Overleg:Pioneering Spirit (schip, 2014)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Pioneering Spirit (schip, 2014). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 sep 2017 04:25 (CEST)Reageren

de term "oorlogsmisdrijf" teruggeplaatst[brontekst bewerken]

Zie Pieter Schelte Heerema

"Na de oorlog werd Heerema gearresteerd, berecht en veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden;" (zie archief NIOD).

vr groet Saschaporsche (overleg) 4 jan 2018 17:15 (CET)Reageren

Beste Saschaporsche, ter discussie staat niet dat bronnen er melding van maken dat Heerema veroordeeld is wegens «oorlogsmisdaden». Dat heb ik u hier ook reeds uitgelegd. Wat wel ter discussie staat is wat er precies bedoeld wordt met de term «oorlogsmisdaden». Zoals u ook kunt lezen op de doorverwijspagina oorlogsmisdaden heeft die term verschillende connotaties. De term oorlogsmisdaden en oorlogsmisdadigers wordt immers niet alleen gebruikt voor een schending van 'de wetten en gebruiken van de oorlog', maar ook voor andere internationale misdrijven als een misdrijf tegen de menselijkheid, een misdrijf tegen de vrede, collaboratiedelicten, commune delicten als mishandeling en dergelijke. Met uw bewerking geeft u aan dat oorlogsmisdadiger hier bedoelt moet worden in die eerste betekenis, terwijl ik daar geen bronnen voor zie. Klaarblijkelijk heeft u het archief van het NIOD geraadpleegd, wellicht dat u kunt aangeven waar precies staat dat hier oorlogsmisdadiger in de door u gehanteerde betekenis wordt bedoeld. Ik ben het daar namelijk niet tegengekomen. Met vriendelijke groet, Perudotes (overleg) 4 jan 2018 17:27 (CET)Reageren
Ik wil je graag wijzen op deze paragraaf: Benaming waar staat:
Iemand die een oorlogsmisdrijf heeft gepleegd wordt zowel in Nederland als in België een oorlogsmisdadiger genoemd. Ook personen die formeel geen oorlogsmisdrijf, maar wel een ander internationaal misdrijf in oorlogstijd hebben gepleegd (zoals een misdrijf tegen de menselijkheid, genocide of misdrijf tegen de vrede) worden met de term oorlogsmisdadiger aangeduid. Dit gebruik sluit aan bij Van Dale, die voor oorlogsmisdadiger de definitie "persoon die tijdens de oorlog vergrijpen heeft begaan jegens het oorlogs- of volkenrecht of tegen de menselijkheid" hanteert.[4] In het dagelijkse spraakgebruik wordt de term oorlogsmisdadiger ook gebruikt om collaborateurs, politieke delinquenten en andere verraders mee aan te duiden. Ook de strafbare feiten die zij plegen worden als oorlogsmisdaad beschreven. Dit gebruik moet als foutief worden gezien.
Het lijkt me dat de gebruikte formulering:
De naam wekte de nodige beroering omdat Pieter Schelte Heerema in de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de Duitse Waffen-SS en na de oorlog als oorlogsmisdadiger veroordeeld werd.
en link daarom gewoon voldoet. vr groet Saschaporsche (overleg) 4 jan 2018 20:43 (CET)Reageren
Dat lijkt me niet, want je linkt naar Oorlogsmisdrijf, terwijl ook uit het door jou hier aangehaalde stuk heel duidelijk blijkt dat hoewel alle plegers van oorlogsmisdrijven met de term oorlogsmisdadiger worden aangeduid, niet iedereen die met de term oorlogsmisdadiger wordt aangeduid ook een oorlogsmisdrijf heeft gepleegd. Anders gezegd: alle A's (plegers van oorlogsmisdrijven) zijn B's (oorlogsmisdadigers), maar niet alle B's (oorlogsmisdadigers) zijn A's (plegers van oorlogsmisdrijven). Uit het feit dat Heerema een oorlogsmisdadiger genoemd wordt kan niet geconcludeerd worden dat hij een oorlogsmisdrijf heeft gepleegd. Woody|(?) 4 jan 2018 20:58 (CET)Reageren
Ik wil graag nog even verwijzen naar deze ref: de Volkskrant: Grootste schip ter wereld toch niet vernoemd naar nazi waar in het kader staat:
De voormalige Waffen-SS-officier Pieter Schelte Heerema (1908-1981) werd na de oorlog schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan hij minder dan de helft uitzat.
vr groet Saschaporsche (overleg) 4 jan 2018 21:08 (CET)Reageren
Dat mag, maar wat moeten we daarmee? Woody|(?) 4 jan 2018 21:17 (CET)Reageren
Beste Saschaprosche, het Nederlandse strafrecht kent geen delict «oorlogsmisdaden». Het is dus onwaarschijnlijk dat de Volkskrant het vonnis geraadpleegd heeft of een andere betrouwbare bron. Waarschijnlijker is het dat die informatie van Wikipedia afkomt. Het artikel van de Volkskrant is van 6 februari 2015. De informatie over oorlogsmisdaden staat al sinds 20 november 2008 in ons artikel. Daarnaast blijft Woodcutterty's bezwaar bestaan dat weliswaar alle oorlogsmisdrijven ook onder de oorlogsmisdaden vallen, maar dat niet alle oorlogsmisdaden ook oorlogsmisdrijven zijn. Kortom, heeft u een betrouwbare bron (een vonnis bijvoorbeeld) waaruit blijkt dat specifiek deze betekenis bedoeld wordt? Anders moet de doorverwijzing naar oorlogsmisdrijf gewoon verwijderd worden. Met vriendelijke groet, Perudotes (overleg) 4 jan 2018 21:32 (CET)Reageren
Beste Perudotes, ik ben geen jurist maar 1 simpele Google zoekopdracht bracht me naar dit: [1] waar ik de volgende uitspraak lees:
"Rechtbank 's-Gravenhage artt. 48 en 57 Sr; art. 8 WOS. (Volledige vonnis. In verkorte vorm gepubliceerd onder LJ-nummer: AU8685.) Verdachte leverde in de jaren tachtig van de vorige eeuw aan Irak chemicaliën die gebruikt werden voor de productie van gifgas. Medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven. Vrijspraak van van medeplichtigheid aan genocide. 15 jaar gevangenisstraf"
Verder, een citaat uit : Nederlandse grondwet: Artikel 97
1 Hij die met een buitenlandse mogendheid in verbinding treedt, met het oogmerk om haar tot het plegen van vijandelijkheden of het voeren van oorlog tegen de staat te bewegen, haar in het daartoe opgevatte voornemen te versterken, haar daarbij hulp toe te zeggen of bij de voorbereiding hulp te verlenen, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.
2 Handelingen gepleegd ter voorbereiding van een misdrijf als omschreven in het voorgaande lid, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Hoe moet ik een dergelijk misdrijf dan noemen? Vr groet Saschaporsche (overleg) 4 jan 2018 23:04 (CET)Reageren

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Beste Saschaporsche, ik heb zelf het huidige lemma Oorlogsmisdrijf en het lemma Wet internationale misdrijven geschreven. U mag er dus van uitgaan dat ik kennelijk – in tegenstelling tot u – ter zake kundig ben. Wat u niet lijkt te begrijpen is dat «oorlogsmisdaad» en «oorlogsmisdrijf» niet dezelfde concepten zijn (zie wederom deze reactie). Het Nederlandse delict heet «oorlogsmisdrijf» niet «oorlogsmisdaad». Het is dus fijn dat u Google kunt gebruiken, maar als u het verschil niet begrijpt tussen het concept oorlogsmisdaad, een commuun delict als art. 97 GW [sic!] en een oorlogsmisdrijf dan heeft u weinig in deze discussie te zoeken aangezien u elementaire kennis van het strafrecht mist. De vraag waar het hier immers om draait is of «oorlogsmisdaad» en «oorlogsmisdadiger» gebruikt wordt in de zin van artikel 27a Besluit Buitengewoon Strafrecht of niet. Voorlopig draait u daar alleen omheen. Kortom heeft u nu een betrouwbare bron waar dit uit blijkt of kan de link oorlogsmisdrijf dus gewoon verwijderd worden? Met vriendelijke groet, Perudotes (overleg) 5 jan 2018 01:34 (CET)Reageren

Beste Perudotes dank voor uw toelichting. Nee. ik heb hiervoor geen betrouwbare bron kunnen vinden. Ik zal de link verwijderen uit het lemma. Vr groet Saschaporsche (overleg) 5 jan 2018 04:59 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pioneering Spirit (schip, 2014). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 nov 2019 18:28 (CET)Reageren